Specijalno vozilo nadzirat će bh. ceste: Koju ćemo ocjenu dobiti za sigurnost?

Radiosarajevo.ba
Specijalno vozilo nadzirat će bh. ceste: Koju ćemo ocjenu dobiti za sigurnost?

Sigurnija mreža puteva u regiji jugoistočne Evrope cilj je projekta SENSOR koji će u Bosni i Hercegovini realizirati BIHAMK uz podršku Federalnog ministarstva prometa i komunikacija te JP Ceste FBIH.

Program se realizuje u osam zemalja regije, a cjelokupan projekat se realizuje u više od 80 zemalja u svijet.

Kordinator za nacionalni program EuroRap-a u BiH Mersiha Imširević za portal Radiosarajevo.ba, kaže kako će provedbom ovog projekta biti ocjenjena sigurnost cesta, od kvaliteta postavljanja saobraćajnih znakova (vertikalna signalizacija), dužine zaštitne ograde do kvaliteta horizontalne signalizacije.Sve to s ciljem veće sigurnosti korisnika naših puteva, dodala je ona.

Realizacijom ovog projekta biće napravljen plan investiranja u sigurnije ceste s ciljem smanjenja broja stradalih u nezgodama. Imširević ističe da bi na osnovu ovog projekta BiH mogla dobiti sredstva od Evropske unije i Svjetske banke za poboljšanje uslova na putu.

Prvobitno je planirano da se snima 1000 km cesta, međutim zbog nedovoljnih sredstava odlučeno je da će biti pokriveno 350 km. Dogoreno je da snimanje bude fleksibilno, a da prioritet budu putni pravci Metković - Sarajevo (162 km), Doboj-Sarajevo (145 km), a uključen će biti i novoizgrađeni dio autoceste Jošanica - Kakanj. Snimanje će se vršiti u oba pravca, a počet će čim to vremenski uslovi dozvole, kaže Imširević.

Pomoću specijalizovanog vozila koje je opremljeno kamerama i odgovarajućim softverom vršit će se nadzor saobraćaja na pomenutim pravcima. Vozilo će praviti video zapise, a nakon snimanja biće obrađivani podaci po metodologijama EuroRap-a.

Obzirom da se projekat sastoji od tri protokola, a to je izrada Mape rizika, zatim snimanja cesta, treći dio je baziran na ocjeni putem zvjezdica od 1 do 5 .

Iz razgovora sa kolegama iz  susjedne Hrvatske, Imširević je saznala da se nakon snimanja novoizgrađenih cesta u ovoj sada Evropskoj zemlji pokazalo kako ni nove ceste nisu stopostotno sigurne. Naime, nove Hrvatske ceste dobile su 4 zvjezdice.

Upravo stoga se s razlogom već možemo zapitati koju će ocjenu dobiti bosanskohercegovačke ceste...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije