Solarna elektrana na krovištu osnovne škole u Sarajevu dobitnik 'Energy globe' nagrade

Radiosarajevo.ba
Solarna elektrana na krovištu osnovne škole u Sarajevu dobitnik 'Energy globe' nagrade

"Energy Globe" nagrada za projekt iz Bosne i Hercegovine dodijeljena je danas u Sarajevu direktoru kompanije "Eko-san" d.o.o. Sarajevo Samiru Hamziću za projekt Solarna fotonaponska elektrana na krovištu Osnovne škole "Meša Selimović" Sarajevo. 

Kroz aktivnosti tog projekta na krovu Osnovne škole "Meša Selimović" u sarajevskoj općini Novi Grad 25. aprila puštena je u rad solarna elektrana čiji dio energije koristi škola. 

Aktivnosti gradnje solarne elektrane na tom javnom objektu počele su u novembru 2011. godine, a OŠ ''Meša Selimović'' je prvi objekt koji koristi solarnu energiju za napajanje. Finansijer i izvođač radova bila je firma ''Eko-san'' d.o.o. Sarajevo, a vrijednost projekta je oko 100.000 KM. 

Hamzić je danas kazao da su na krovu škole postavljena 104 fotonaponska modula, a da osam njih proizvodi dva kilovata električne energije koristi škola. 

Namjera firme ''Eko-san'' je da u narednom periodu dodatno unaprijedi elektranu da bi škola 100 posto energije koristila od obnovljivih resursa. 

''Energija proizvedena s elektrane je puštena u mrežu, a distribucija je koristi u skladu sa svojim potrebama'', kazao je Hamzić prilikom puštanja elektrane u pogon te dodao da će proizvedena energija moći pokriti do 30 okolnih domaćinstava. 

Dodjela nagrade Hamziću, nagrada za projekt iz BiH, upriličena je u kooperaciji s Vanjskotrgovinskim centrom Privredne komore Austrije u BiH, a u narednih nekoliko sedmica na svim kontinentima, u saradnji s Vanjskotrgovinskim centrima Privredne komore Austrije, bit će proglašeni ''Energy Globe'' pobjednici za svaku zemlju. 

Projekt iz BiH, zajedno s ostalim ''Energy Globe'' inicijativama iz 160 zemalja, svjetskoj javnosti će biti predstavljen 5. juna na energyglobe.info 

Fondacije ''Energy Globe'' sa sjedištem u Austriji od 1999. godine dodjeljuje međunarodnu nagradu za očuvanje životne sredine u svijetu s ciljem predstavljanja održivih projekata i ukazivanja na činjenicu da za mnoge probleme u zaštiti okoliša već postoje praktična rješenja. Svake godine za dodjelu nagrade nominira se više od 1.000 projekata iz 160 zemalja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije