Službenici u KS neće pristati na niže plaće, najavljuju bunt

Radiosarajevo.ba
Službenici u KS neće pristati na niže plaće, najavljuju bunt

Uposlenici koji plaću dobivaju iz budžeta Kantona Sarajevo neće pristati na bilo kakva smanjenja primanja zbog deficita i lošeg punjenja kase. Ovo upozorenje uslijedilo je zbog sve realnijeg scenarija koji je moguće očekivati naredne godine, kada će budžet biti sigurno manji za više od 100 miliona KM.

Kako je za Avaz.ba jučer kazao predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika KS Adil Aljić, radnici kantonalnih organa nisu spremni na nova smanjenja, a, ako do toga dođe, organizirat će bunt i tražiti smjenu Vlade.

"Nećemo džabe raditi. Ako ne bude novca u budžetu, za to je odgovorna vlast. Krivi su jer nema novih zapošljavanja, ne postoji strategija razvoja niti mnogi drugi projekti za punjenje budžeta. Ovako samo otimaju jednima i daju onima koji su pokrali državu i uništili državne firme", rekao je Aljić.

Prema njegovim riječima, državni službenici i namještenici pokazali su spremnost za dogovor s Vladom kada su, prije nekoliko dana, na federalnom nivou potpisali izmjene kolektivnog ugovora. 

Prema novom dokumentu, topli obrok bit će osam KM, a regres 50 posto prosječne plaće u FBiH. 

"Na ovaj način zaustavili smo tužbe uposlenika protiv Vlade te na taj način ostavili milione u budžetima kantona. Samo iz budžeta KS po osnovu tužbi radnika Vlada mora isplatiti više od 45 miliona maraka. Da živimo u uređenoj državi, neko bi zbog toga morao odgovarati, jer je dozvolio da uposlenici tužbama, na koje su imali zakonsko pravo, uzimaju milione iz budžeta, a najveće koristi imali su advokati", rekao je Aljić.

Ogromna primanja

Ako zbog manjka novca u budžetu Vlada udari na plaće, glas protiv dići će i policija. Predsjednik njihovog Sindikata Nedžib Đozo ističe da neće pristati na smanjenja, a da pritom neki uživaju i imaju ogromna primanja.

"Ne bi trebalo biti smanjenja, nemaju nam šta skinuti. Šta su god mogli, uzeli su nam. Ako država bude zaista u krizi i ako Kanton nema novca, možemo razgovarati, ali pod uvjetom da smanjenja osjete svi", poručio je Đozo.

"Ne mogu nama dirati primanja dok su u isto vrijeme plaće u propalim komunalnim firmama u KS mnogo više od naših. Ako ne bude novca, neka nema niko, ali ne možemo mi raditi za 500 KM, a da, primjera radi, čistačica u BH Telecomu prima 1.500 maraka", dodao je Aljić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije