Skidanje kamene kocke: Nastavljena restauracija mosta u Višegradu

Radiosarajevo.ba
Skidanje kamene kocke: Nastavljena restauracija mosta u Višegradu

Na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu u toku je skidanje kamene kocke, koju će zamijeniti kaldrma, javlja Fena.

Radove izvode radnici turske firme Er-Bu, a restauracija ovog mosta je nastavljena 6. maja. Čitav posao, počevši od prvih priprema 2004. godine, osim Opštine Višegrad, Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika kulture BiH i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog naslijeđa Republike Srpske, kooridinira turska razvojna agencija Tika.

Opština Višegrad je na svojoj internet stranici potvrdila da je u saradnji s nadležnim ministarstvima Republike Srpske za ove radove osigurala svu potrebnu dokumentaciju, a tokom 2012. godine Tika je finansirala izmještanje elektro, telefonskih i vodovodnih instalacija sa ćuprije na novi most preko Drine.

Prema projektu planirano je da se do 2015. godine saniraju oštećeni temelji i stubovi ovog kamenog mosta, na kolovozu kamena kocka zamijeni kaldrmom, sanira ograda i prilazi mostu, te postavi odgovarajuća rasvjeta.

Vrijednost obnove procjenjuje se na gotovo deset miliona KM.

U ovoj fazi izvršena je sanacija temeljnih zidova injektiranjem hidrauličnog maltera identičnog sastava malteru koji je korišten prilikom radova na rekonstrukciji Starog mosta u Mostaru. Most je također očišćen od samonikle vegetacije, uz skidanje cementnog maltera iz kamenih spojnica.

Ovaj most preko Drine u Višegradu predstavlja remek-djelo mostogradnje. Sagrađen je od 1571. do 1577. godine po želji i naredbi Mehmed-paše Sokolovića. Izgradnja mosta povjerena je Kodža Mimar Sinanu, jednom od najvećih arhitekata svog vremena poznatog i kao "veliki arhitekta Sinan".

Most Mehmed-paše Sokolovića, poznatiji po nazivu na Drini ćuprija ili višegradski most (ćuprija) upisan je na Listu svjetske baštine UNESCO-a 2007. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije