Sivro osudio odluku: 3. maj treba spojiti sa vikendom, nastavu mogu nadoknaditi

Radiosarajevo.ba
Sivro osudio odluku: 3. maj treba spojiti sa vikendom, nastavu mogu nadoknaditi
Arhiv / Saudin Sivro

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a, uputio je osudu odluke resorne ministrice Zinete Bogunić o neradnim danima za prvomajske praznike.

"Nemalo smo iznenađeni, da ne kažemo šokirani, odlukom resorne ministrice da se učenicima i njihovim roditeljima onemogući da prvomajske praznike provedu zajedno.

Petak, 3. maj se bez problema može nadoknaditi do kraja nastavne godine, a nastava se može organizirati i subotom.

Plansko nadoknađivanje nastave neće narušiti nastavni proces niti će se zbog njega morati raditi neke velike preraspodjele ili produženja nastave.

Ukoliko se nastava od 3. maja eventualno nadoknadi u jednoj od subota do kraja nastavne godine, radnici neće zahtjevati uvećanje plate za rad subotom", navodi se u saopćenju Sindikata.

Podsjećamo, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavijestilo je javnost da je Zakonom o praznicima propisano da je Prvi maj/svibanj praznik rada i da se obilježava dva dana(1. i 2. maj/svibanj).

S tim u vezi, iz Ministarstva su obavijestili javnost da su neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine srijeda 1. maj/svibanj i četvrtak 2. maj/svibanj 2019. godine.

"U dane praznika poslodavci, ustanove, organi i druge pravne osobe ne rade", kaže se u obavještenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije