Sindikat traži da se povuče odluka o obustavi plaća Sarajevogasu i Toplanama

Radiosarajevo.ba
Sindikat traži da se povuče odluka o obustavi plaća Sarajevogasu i Toplanama

Sarajevski kantonalni odbor Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH danas je vlastima KS-a uputio dopis u kojem traži da ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović odmah povuče zahtjev za obustavu isplate martovske plate radnicima Sarajevogasa i Toplana Sarajevo. 

Zlatko Petrović: Sarajevo bez gasa, radnici Toplana i Sarajevogasa bez plaća

Tvrde da taj zahtjev nije u skladu sa zakonom i da uposlenici pomenutih firmi nisu odgovorni za nastalu situaciju u komunalnoj privredi, piše Fena.

Također, od Vlade KS-a, Skupštine KS-a i resornog ministarstva traže da u potpunosti provode Zakon o komunalnoj djelatnosti i ističu da funkcioniranje komunalnih preduzeća ne smije biti upitno. 

"Zahtjevamo da odmah počne primjena  navedenih zahtjeva kako ne bi došlo do najavljenih masovnih protesta radnika i ostalih vidova sindikalne borbe za ostvarivanje radničkih prava, uključujući i tužbe za neprovođenje Kolektivnog ugovora", saopćeno je iz sindikata. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije