Sindikat radnika u zdravstvu u KS-u: Polusatni štrajk upozorenja 16. jula

Radiosarajevo.ba
Sindikat radnika u zdravstvu u KS-u: Polusatni štrajk upozorenja 16. jula

 Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo najavio je da će polusatni štrajk upozorenja biti održan 16. jula u vrijeme pauze u toku radnog dana (tj. od 10.30 do 11.00 sati), a ne kako je prvobitno bilo odlučeno da će se štrajk održati 17. jula.

Kako ističu u saopćenju za javnost, Odluka o organiziranju polusatnog štrajka upozorenja izmijenjena je 12. jula ove godine, na vanrednoj sjednica Glavnog odbora Sindikata radnika u zdravstvu u KS-u.

Navode da „razlog za promjenu dana održavanja polusatnog štrajka upozorenja Sindikata radnika u zdravstvu u KS-u jeste što je Sindikat doktora medicine i stomotologije KS najavio štrajk upozorenja za isti dan i u isto vrijeme“.

"Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u KS-u promijenio je dan održavanja polusatnog štrajka upozorenja s obzirom da članovi tog sindikata imaju različite interese i zahtjeve prema Vladi KS, u odnosu na interese i zahtjeve Sindikata doktora medicine i stomatologije KS", navodi se.

Podsjećaju da će polusatni štrajk upozorenja biti održan u svim osnovnim sindikalnim organizacijama Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo na način da će članovi tog sindikata (u vrijeme pauze u toku radnog dana) izaći ispred zdravstvenih ustanova u kojima su zaposleni. Razlozi i ciljevi polusatnog štrajka upozorenja su, kako se navodi, neizmijenjeni.

Iz Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo obavještavaju članove i javnost da je Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo donio i zaključak da se pokrenu i aktivnosti na organiziranju mirnih protesta ispred zgrade Vlade KS.

"Odluke o poduzimanju daljih aktivnosti koje imaju za cilj zaštitu i poboljšanje radno - pravnog i ekonomsko - socijalnog statusa svih radnika u oblasti zdravstva u Kantonu Sarajevo (članova ovog sindikata) Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo donijet će nakon 20. jula kad ističe rok za imenovanje člana mirovnog vijeća ispred predstavnika poslodavaca, odnosno Vlade Kantona Sarajevo", navodi se u saopćenju tog sindikata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije