Sindikalisti podržavaju zahtjeve porodilja u KS-u i osuđuju smanjenje naknada

Radiosarajevo.ba
Sindikalisti podržavaju zahtjeve porodilja u KS-u i osuđuju smanjenje naknada

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) podržava zahtjeve porodilja u Kantonu Sarajevo da se poništi Odluka o smanjenju naknada za porodilje. 

SSSBiH smatra da odluka nadležnog Ministarstva predstavlja direktan atak na majke, bebe, ali i sve žene koje su namjeravale, rađanjem djeteta, proširiti svoje porodice i obogatiti naše društvo. 

"U vrijeme kada natalitet rapidno opada, predstavnici vlasti, umjesto da učine sve što je u njihovoj moći da stimuliraju mlade ljude da zasnivaju porodice, rade sve da se trend pada nataliteta dalje razvija. S obzirom da su se u javnosti pojavile špekulacije da je sindikat djelimično odgovoran za položaj u kojem se nalaze porodilje, ovim putem naglašavamo da pitanja naknada i prava porodilja nikada nisu niti su trenutno regulisana Općim kolektivnim ugovorom Federacije BiH. Zakonom o radu FBiH (član 62.) je jasno propisano da se pitanje naknada za porodilje reguliše zakonom", navodi se u saopćenju SSSBiH. 

Sindikat ističe da bilo kakvo pravdanje nadležnih za ovu "sramnu odluku spominjanjem kolektivnog ugovora je primjer klasične zamjene teza i nepoznavanja materijalnih stvari kada je riječ o našem zakonodavstvu". 

"Jednostavan pogled na statističke podatke bi predstavnicima u vlasti jasno rekao da je prosječna plata u Kantonu Sarajevo posljednjih nekoliko godina kontinuirano veća od 1.000 KM, a ne 600 KM, kako to oni pokušavaju prikazati u javnosti", navodi SSSBiH. 

SSSBiH poziva predstavnike vlasti na svim nivoima da se prestanu koristiti neistinitim podacima i dezinformacijama, te da prestanu štedjeti na onima na kojima počiva naša budućnost

"Ne dozvolite da se žene, koje se u ovom izuzetno teškom ekonomskom stanju odlučuju da postanu majke, osjećaju građankama drugog reda", saopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije