Šibica, Stometarka, Papagajka, Pancirka: Neobični nadimci zgrada u Sarajevu (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Šibica, Stometarka, Papagajka, Pancirka: Neobični nadimci zgrada u Sarajevu (FOTO)
/ Šoping neboderi

Stanovnici većine sarajevskih naselja svojim su zgradama voljeli davati nadimke, pa se tako omladina često nalazila "kod Ejuba" ili "kod Mesinga" (nadimci zgrada na Trgu Heroja), no neki od nadimaka su toliko zaživjeli da ih danas ne znamo nikako drukčije nego Šibicu ili Papagajku.

Za one koji to ne znaju, Šibica se nalazi u Ložioničkoj ulici, a Papagajka je u Općini Stari Grad, kraj Ćumurija mosta, i pripada Mjesnoj zajednici Mjedenica. Prva je dobila ime jer njen izgled podsjeća na kutiju šibica, a druga jer je obojena u zeleno i žuto, pa je njeno šarenilo podsjećalo na papagaja.

Među poznatijim nadimcima zgrada su i Momo i Uzeir, kako smo "tepali" neboderima u sarajevskoj općini centar, danas UNITIC poslovnom centru.

Tu je još i Karingtonka. Ako mislite da se radi o zgradi u kojoj je snimana serija Viza za budućnost, griješite. Karingtonka je nadimak crvene zgrade kod bivšeg kina Sutjeska i nadimak je dobila osamdesetih godina kada je bila aktuelna serija Dinastija, jer su se, prilikom useljenja visokopozicioniranih socijalističkih rukovodioca u ovu novu građevinu, izbacivale standardne kade, a ubacivale neke skupe, fancy sanitarije.

Zgrada u kojoj je snimana serija Viza za budućnost imala je nadimak Karingtonka 2, a sada je samo Viza za budućnost.

Od poznatijih nadimaka je i Loris, kako se zove zgrada u ulici Topal Osman-paše, u blizini stadiona FK Željezničar. A pored Lorisa se nalazi Palma, po slastičarni koja se nalazi u prizemlju zgrade.

Tu je još i Stometarka, koja je nalazi na Čengić-Vili i koja je ime dobila po svojoj "nikad-joj-kraja" veličini. Na Dolac-Malti se nalazi i Kifla, koja je taj nadimak dobila po svom obliku, a u blizini su i zgrade Solidarnost (iza zgrade Veterinarskog fakulteta), te Jota na raskrsnici ulica Envera Šehovića i Ložionička.

Stariji stanovnici Trga Heroja i dalje visoku crvenu zgradu koja se nalazi na raskrsnici ulica Džamijska i Azize Šaćirbegović zovu Nolit, po istoimenoj knjižari koja se nekad nalazila u njoj.

Na Grbavici je Metalka (crvena zgrada preko puta OHR-a), tzv. Šoping su žuti neboderi na Grbavici, zgrade u Hrasnom, u ulici Antuna Branka Šimića nose nadimak Teheranke (možda zbog zelene boje?), iako je u njima, na vrhu, uklesano Tito, dok se na Mojmilu nalazi Pancirka. Poslije rata, nakon obnove, ofarbana je u ljubičasto.

Brojne zgrade imale su i nadimke po nekadašnjim privrednim gigantima koji su bili smješteni u tim zgradama, te ih i danas znamo po tim nadimcima: JAT-ov neboder (ulica Ferhadija), Zvijezda (Drvenija), Gorenje neboder (Skenderija), Vranicini neboderi (Čengić-Vila), Velana neboderi (Čengić-Vila), Simpo neboder (Pofalići)...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije