Šest hiljada potpisa za uključenje BiH u Erasmus+

Radiosarajevo.ba
Šest hiljada potpisa za uključenje BiH u Erasmus+

Više od 6.000 potpisa prikupljeno je na online peticiji za uključenje BiH u Erasmus+ program. Potpisivanje peticije pokrenuo je Demokratski omladinski pokret.

Iz te nevladine organizacije navode da su pozvali studente da se pridruže neformalnoj grupi koja organizira demonstracije u subotu, 21. decembra, u nastojanju da mladi Bosne i Hercegovine imaju pristup Erasmus+ programu kao i svi ostali građani Evrope.

Erasmus: RS i dalje u borbi protiv države, studenti pozivaju na proteste

Iz Demokratskog omladinskog pokreta navode da oni nisu organizatori subotnjih demonstracija koje pripadaju svim studentima i mladima, a ne bilo kojoj organizaciji pojedinačno te naglašavaju da će i dalje podržavati sve pozitivne inicijative koje idu u pravcu poboljšanja statusa mladih i studenata i očekuju da će aktuelne vlasti ipak prepoznati važnost priključenja programu vrijednom 14,7 milijardi eura.

Delegacija EU: 'Naš je cilj puno učestvovanje BiH u programu Erasmus'

Povodom dešavanja vezanih za program Erasmus +, oglasio se i Forum mladih Naše stranke koji najoštrije osuđuje odluku Ministarstva prosvjete RS-a da blokira pridruživanje BiH ovom programu, te podržava studentske proteste kojima će se izraziti volja velikog broja građani širom BiH koji su protiv blokiranja pristupa navedenom programu.

"Raznorazni nekompetentni i neodgovorni ministri, već decenijama politiziraju univerzitete, i u FBiH i u RS-u, čime onemogućavaju kvalitetno obrazovanje za bh. studente. I nakon svega toga, kao vrhunac njihovog cinizma, dolaze odluke poput ove, koje onemogućavaju čak i pomoć sa strane u revitalizaciji bh. obrazovanja. Očigledno je da trenutno vladajućim političkim elitama ne ide u prilog ništa što ne doprinosi zatucanosti građana BiH, koja je glavni element u njihovim računicama da će se održati na vlasti i poslije narednih izbora", stoji u saopćenju Foruma mladih.

Dalje navode, kako je svim pametnim ljudima u BiH već odavno jasno da neće biti općeg napretka sve dok se nacionalni aparatčici i njihovi voždovi ne počiste iz fotelja, za koje su se privezali kao presvlake, te im nikako ne ide u korist da odobre ovakvu inicijaciju za razvoj obrazovanja u BiH.

"Važno je naglasiti da u ovom slučaju ne smije biti presudna njihova volja, već volja građana, te će biti od velike važnosti da pritisci budu što veći i uporniji", kazao je Jasenko Jovančić član Foruma mladih Naše stranke

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije