Senat UNSA o obustavi nastave na Medicinskom fakultetu: To je neustavno!

Radiosarajevo.ba
Senat UNSA o obustavi nastave na Medicinskom fakultetu: To je neustavno!
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Senat UNSA

Senat Univerziteta u Sarajevu smatra da je svaka odluka o obustavi nastavnog procesa na Medicinskom fakultetu od rukovodioca fakulteta i/ili vijeća ne samo nezakonita već i neustavna, jer se njom protivno Zakonu o radu i Ustavu BiH, Ustavu FBiH i Ustavu KS krši ustavom i zakonom zagarantovano pravo zaposlenika na rad i studenata na obrazovanje, navodi se među zaključcima sa današnje vanredne sjednice.

Odluka Vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu o hitnoj obustavi izvođenja nastave na svim ciklusima studija i svim fakultetima Vijeća Grupacije medicinskih nauka je nezakonita, jer odredbe člana 135. Zakona o visokom obrazovanju i odredbe člana 104. Statuta Univerziteta u Sarajevu, kao ni druge odredbe Zakona i Statuta ne daju ovlaštenje Vijeću Fakulteta da samostalno donosi odluku o obustavi izvođenja nastave, navode iz Senata.

"Odluka iz tačke 2. ovog zaključka je nezakonita i zbog formalnih nedostataka, jer je potpisana od strane neovlaštene osobe", navodi se u zaključku, te se dodaje da se zadužuje predsjedavajući Vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu da nezakonitu i neustavnu Odluku iz tačke 2. ovog Zaključka stavi van snage i da se odmah nastavi izvođenje nastave, kao i da se konačno obezbijedi da na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu funkciju dekana vrši lice koje je na to ovlašteno prema odredbama člana 154. tačka 11. Zakona o visokom obrazovanju, sve do izbora vršioca dužnosti dekana.

"Ove zaključke potrebno je proslijediti Skupštini Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu sa zahtjevom da se Osnivač, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo hitno odredi prema stanju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u skladu sa svojim obavezama", navodi se među zaključcima Senata UNSA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije