Sead Muratović: Omogućiti osobama s invaliditetom život dostojan čovjeka

Semra Džaferović
Sead Muratović: Omogućiti osobama s invaliditetom život dostojan čovjeka
Prva stranka / Sead Muratović
Sead Muratović je kandidat Prve stranke za načelnika sarajevske Općine Novi Grad na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba Muratović je otkrio koji bi to bili prioriteti njegove administracije, šta bi predstavljala njegova pobjeda za stanovnike općine Centar, te šta misli o radu trenutnog načelnika.

Po čemu se Vaš program razlikuje od programa ostalih kandidata?

Program Prve stranke za općinu Novi Grad Sarajevo kreiran je prema stvarnim potrebama i prioritetima za stvaranje boljih uvjeta za život građana naše Općine. Tim koji je kreirao program razvoja Općine je sastavljen od ljudi koji su rođeni, žive i rade u Novom Gradu. Definitivno smo taj program sačinili na osnovu faktičkog stanja, a ne na osnovu plaćenih analiza ili određenih interesa. Naš jedini interes su građani.

Šta bi Vaša pobjeda značila za ugrožene kategorije stanovništva i generalno ljudska prava u Vašoj općini?

Kako ste upoznati, ja kao stopostotni ratni vojni invalid dolazim iz te kategorije stanovništva, tako da mogu reći da imam određenu dozu senzibiliteta ali i kritički odnos prema navedenoj populaciji. Definitivno kroz svoj dugogodišnji rad poznajem tu problematiku i smatram da mogu učiniti mnogo u rješavanju iste. Prvenstveno smatram da je potrebno usmjeriti više sredstava iz budžeta u nove i kvalitetne projekte koji će ovoj kategoriji omogućiti život dostojan čovjeka.

Koji su Vaši konkretni planovi za poboljšanje života u Vašoj lokalnoj zajednici?

Prvo moram naglasiti da u ovu kandidaturu ulazimo neopterećeni, kao pojedinci i stranka nemamo bilo kakvih „tereta i obaveza“ kao što ih imaju mnogi koji su participirali u vlasti u ranijem periodu. U skladu s tim, koncentrisali smo energiju na kreiranje planova u cilju poboljšanja sveukupne slike naše općine i života u njoj. Naš fokus su mladi, oni koji će u narednom periodu biti nosioci svih aktivnosti jedne urbane zajednice kakva bi trebala biti Općina Novi Grad – Sarajevo. Suočeni smo s velikim problemom odlaska mladih, a šta je konkretno učinjeno da se ovakva pojava umanji ili spriječi ? Definitivno ništa! Ako je okupljanje, rad i podrška mladim svedeno isključivo na političke i druge asocijacije onda nas ovakvo stanje ne treba čuditi. Mladi u Općini Novi Grad trebaju i zaslužuju mnogo više. Naša namjera je da kroz više edukacije, sport, kulture, umjetnosti, društvenog angažmana koji im je dostupan, a ne isključivo finansiran od strane njihovih roditelja, damo mladima priliku da prvenstveno prožive „mladost“ ali i da se pokažu i dokažu kao najvredniji potencijal koje jedno društvo ima. Osim navedenog, takođe nas čeka mnogo aktivnosti na programima rješavanja  problema koji se odnose na socijalne kategorije, boračku populaciju, nezaposlene.  Evidentno je ja imamo izražene probleme u oblastima koji se odnose na zdravstvenu zaštitu, sigurnost, saobraćajnu infrastrukturu, zapošljavanje, izgradnju i sl., i planiramo aktivnije pokrenuti mnoge procese kako bi stvorili uvjete da Općina Novi Grad bude ono što zaslužuje, uređena i prosperitetna zajednica. Općina i njene službe moraju svoj rad i djelovanje podrediti isključivo potrebama, zahtjevima građana i privrede kako bi u narednom periodu stvorili ambijent za ugodno življenje i razvoj u svakom smislu.

Šta biste izdvojili kao najveći problem stanovnika Vaše općine?

Mnogo je nagomilanih problema, sav ne rad i ne briga ranijih saziva danas dolaze na naplatu. Imamo užasne saobraćajnice, signalizaciju pa čak i saobraćajnu kulturu. O problemu saobraćaja u mirovanju ne bih polemisao, za to su potrebne radikalne mjere. Problemi u zdravstvenoj zaštiti dodatno su povećani nebrigom nadležnih, pored stalnih obećanja Dom zdravlja na Otoci još nije u funkciji, pa se naši građani liječe po nekim alternativnim ambulantama. Sigurnost takođe, moramo sve učiniti da povećamo nivo sigurnosti i sigurnosti naših građana. Stalnim pritiskom za kvalitetniji rad ali i podrškom MUP-u, Civilnoj zaštiti, Vatrogasnoj i drugim nadležnim službi, želimo i ovaj segment poboljšati na nivo koji će stvoriti pretpostavke za kvalitetniji život. Takođe naše aktivnosti će biti usmjerene i na oblasti zapošljavanja, ekologije, rješavanja problematike bespravne gradnje, energetske efikasnosti, javnog prevoza, odlaganja otpada, vodosnabdijevanja, turizma, sporta, kulture i svega što jedna urbana zajednica treba imati.

Kako komentirate rad aktuelnog načelnika?

Rad aktuelnog načelnika mogu pohvaliti jedino u promociji. Mnogo slikanja, marketinga i priče, a  rezultata vrlo malo. To je jedan beskorisno potrošen mandat i sredstva poreskih obaveznika. Mnogi projekti su započeti, ali do danas nisu dovršeni. O smislu, kvalitetu i uspjehu neke „krilatice“ koja je bila eksploatisana tokom mandata, građani će dati konačnu ocjenu. Što se lično mene tiče, jedno veliko ništa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije