SDP i Naša stranka: SDA i SBB žele spriječiti totalni krah na izborima u oktobru

N. K.
SDP i Naša stranka: SDA i SBB žele spriječiti totalni krah na izborima u oktobru
Radiosarajevo.ba / Segmedina Srna i Edin Forto
Na Kolegiju Skupštine KS koalicija koju čine SDA-SBB pokušala je s dnevnog reda sjednice skinuti izvještaje o finansijskom poslovanju i radu javnih preduzeća i ustanova.

Zastupnik Naše stranke  Edin Forto i zastupnica SDP-a Segmedina Srna Bajramović u Skupštini Kantona Sarajevo predstavili su danas plan ove dvije stranke koji vodi razrješenju nastale situacije, nakon što je na Kolegiju Skupštine KS koalicija SDA-SBB pokušala s dnevnog reda sjednice skinuti izvještaje o finansijskom poslovanju i radu javnih preduzeća i ustanova.

Kako je danas rečeno, predstavnici koalicije SDA-SBB u Kolegiju Skupštine KS-a dva puta su prekidali sjednicu Kolegija. Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba sjednica koja je najavljena za 25. juli neće se održati.

Danas smo mogli čuti kako vladajuća koalicija tako prikrivanjem izvještaja skriva loš rad svojih kadrova na čelu spornih institucija. Predstavnici SDP-a i Naše stranke smatraju da turbulentni odnosi unutar vladajuće koalicije u KS-u otvaraju prostor za neodržavanje svih sjednica do formiranja nove vlasti, a to je najmanje pet mjeseci, što će građane koštati milione maraka jer, bez obzira na to, zastupnici i Vlada KS nastavit će uredno primati plaće.

"Posljednja dešavanja ukazuju da vladajuće stranke zloupotrebljavaju svoju moć i da se vratolomijama u Skupštini ne može sakriti njihov nerad tokom protekle četiri godine. Građani Sarajeva moraju znati stanje u javnim institucijama i preduzećima i sve što ovo gledamo jeste kreiranje institucionalne anarhije kako bi sakrili sve probleme u kojima plivamo i za koje građani Sarajeva ne znaju", kazala je Srna Bajramović.

Segmedina Srna i Edin Forto - undefined

Radiosarajevo.ba / Segmedina Srna i Edin Forto

Skrivanjem izvještaja ili friziranjem istih, dodala je ona, SDA i SBB po svaku cijenu žele spriječiti totalni krah na izborima u oktobru.

"Izvještaje javnih ustanova u zdravstvu građani moraju znati i skrivanjem ovih izvještaja SDA i SBB nastoje pokazati pravu sliku - na snazi je veoma loše upravljanje", naglasio je Forto, spomenuvši kako u Kantonu ponovo nema ni određenih vakcina koje su izuzetno važne za zdravlje, kao što je tetanus.

Konstantno se susrećemo i sa najavama štrajka u zdravstvu, nastavio je on, što je rezultat lošeg upravljanja.

"Mi smo tražili da se sjednica Skupštine održi 30. ili 31. jula, ali su i to odbili iz vladajuće koalicije", otkrio je Forto.

Za kraj, Segmedina Srna Bajramović je rekla:

"Mi nećemo odustati od svog stava da se izvještaji nađu na dnevnom redu skupštine jer građani Sarajeva moraju znati šta se dešava u svim javnim institucijama... Ipak, ako koalicija SDA-SBB ostane pri svom stavu da ove izvještaje ne stavi na dnevni red moguće je da se do izbora ne odrzi više nijedna sjednica Skupštine."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije