Sat za planetu Zemlju: U subotu svi gasimo svjetla!

Radiosarajevo.ba
Sat za planetu Zemlju: U subotu svi gasimo svjetla!

Glavni grad Bosne i Hercegovine, ali i mnogi gradovi iz regije, priključit će se najvećoj globalnoj volonterskoj akciji pod nazivom "Sat za planetu Zemlju". 

Osmu godinu zaredom ovu akciju organizira Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Kako je za Radiosarajevo.ba rekao Bojan Stojanović iz WWF-a, centralni događaj u Bosni i Hercegovini će biti u Mostaru, u OKC Abrašević, a u saradnji s United World College gdje će biti organizirana Energie Eurovision. 

Pozvao je građane da se pridruže ovoj akciji sutra, 29. marta u 20:30 sati gašenjem svjetla u periodu od sat vremena. Prošle godine u ovom projektu učestvovalo je više od 7.000 gradova iz 158 zemalja svijeta. 

"Posljednje subote u mjesecu u 20:30 sati u mrak će ponovo utonuti 'Avaz Twist Tower' u Sarajevu, Stari most u Mostaru, Banski dvori u Banjoj Luci, Stari grad u Doboju, središta Bugojna, Livna i brojnih drugih gradova", rekao je Stojanović. 

Stojanović je dodao da će se "Sat za planetu Zemlju" obilježiti u 55 gradova u Hrvatskoj, ali i većini gradova u zemljama regije. 

"Možemo reći da se Bosna i Hercegovina i zemlje regije pridružile cijelom svijetu u ovoj akciji", dodao je Stojanović i napomenuo da će na Starom mostu biti postavljena umjetnička instalacija sa svijećama.

"Nastojimo tamom probuditi građane i ukazati im na to da je zadnji tren da poduzmemo nešto kako bismo zaustavili prekomjerno trošenje zemljinih resursa. Ljudi iz svih sfera života se ujedinjuju i svojim malim akcijama izražavaju zabrinutost za našu planetu", istaknuo je Bojan Stojanović, voditelj projekta "Sat za planet Zemlju u BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije