Sarajevski univerzitet: Budući studenti najviše upisuju društvene i humanističke nauke

Radiosarajevo.ba
Sarajevski univerzitet: Budući studenti najviše upisuju društvene i humanističke nauke

Studijska 2015./2016. godina na Univerzitetu u Sarajevu počinje 1. oktobra, a početak nastave planiran je za 5. oktobar.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić tim povodom je kazao Feni da se svršeni srednjoškolci većinom opredjeljuju za studiranje na fakultetima Grupacije društvenih nauka i Grupacije humanističkih nauka.

Posljednjih godina primijećeno je, kaže, povećano interesovanje za upis na fakultete Grupacije tehničkih nauka, a postepeno se povećava i interes za fakultete Grupacije medicinskih nauka, Grupacije prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka te Grupacije umjetnosti.

Podsjetio je da je prijedlog teksta konkursa i plana upisa kandidata u prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija na UNSA u studijskoj 2015./2016., koji je ranije ove godine usvojio Senat UNSA, zasnovan na prijedlozima koje su proslijedili fakulteti i akademije rukovodeći se Instrukcijom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za izradu prijedloga plana upisa studenata na akreditiranim visokoškolskim ustanovama na području KS-a.

Rektor Avdispahić podsjeća da se na Univerzitetu u Sarajevu školuje trećina studenata iz cijele BiH te da, kada se govori o usklađivanju broja upisanih i potreba tržišta rada, nije relevantno polaziti samo od stanja zaposlenosti u KS-u, nego u čitavoj BiH.

"Potrebno je odgovarajućim stimulativnim mjerama, poput stipendija, privući svršene učenike srednjih škola da se pri upisu opredijele za studijske programe u oblastima u kojima je izražen nedostatak visokoobrazovanog kadra. No, Univerzitet se ne može i ne smije ograničiti samo na datost. Obavezan je obrazovati one koji će doprinijeti budućem razvoju. U vrijeme kad je tržište globalizirano, brojni naši kadrovi ostajući u BiH mogu biti i dio evropskog i svjetskog tržišta rada", smatra.

Univerzitet u Sarajevu, ističe, ne podržava administrativna ograničenja upisa na fakultete i akademije.

"Kad osnivač promijeni model sufinansiranja Univerziteta tako da taj model uključi broj studenata i karakter studijskog programa, smisleno je da strateški određuje broj redovnih studenata finansiranih iz budžeta po pojedinim programima. Nema osnova ograničavati slobodu izbora onim koji se uz vlastita ulaganja odlučuju da na javnom univerzitetu, koji je ujedno vodeća visokoobrazovna i istraživačka institucija u državi, upišu studij koji žele. Jedini tu relevantan uvjet je ispunjenost standarda i normativa za odvijanje nastavnog procesa", naglasio je.

Svake akademske godine UNSA nudi društvu kojem pripada, kaže rektor, stotine različitih zvanja i kvalifikacija iz svih oblasti koje uzorno razvijena visokoškolska institucija treba da pokriva u svojim obrazovnim i istraživačkim programima.

Upitan za unapređenje nastavnog i naučnog procesa i uvođenje novih studijskih programa, ističe da u studijskoj 2015./2016. godini na Univerzitetu u Sarajevu počinje realizacija integriranog studija prvog i drugog ciklusa na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kao i interdisciplinarni studij "Informatika u upravi" u realizaciji Fakulteta za upravu, Prirodno-matematičkog fakulteta i Ekonomskog fakulteta UNSA.

Također, u studijskoj 2015./2016. bit će upisana druga generacija interdisciplinarnog studija Konzervacija i restauracija, koji realiziraju Akademija likovnih umjetnosti i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Konkursom za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2015./2016. godini planiran je upis 6.339 studenata od čega na redovni studij 2.584, redovni studij - troškove studija snose sami studenti 2.215, vanredni studij 717, distance learning studij 530, te 293 strana državljana.

Senat UNSA dao je suglasnost na zahtjeve za dodatni upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u studijskoj 2015./2016. organizacionim jedinicama koje zadovoljavaju prostorne i kadrovske kapacitete u skladu sa Standardima i normativima za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja na području KS-a.

Odlukom Vlade KS-a utvrđen je dodatni broj i struktura studenata na određenim fakultetima i to za Ekonomski 157, Fakultet zdravstvenih studija 75, Fakultet političkih nauka 60, Elektrotehnički, Fakultet za saobraćaj i komunikacije, Filozofski i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet po 40, Medicinski 24, Šumarski  15 te Pedagoški fakultet četiri studenta.

Vlada KS-a odobrila je zahtjeve tih fakulteta za proširenje plana upisa uz obavezu fakulteta da deset posto od predloženog broja studenata upišu u status redovnih studenata. Upis primljenih studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija vrši se do 22. septembra.

U skladu s akademskim kalendarom, UNSA je objavio konkurs za upis studenata u prvu godinu drugog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u akademskoj 2015./2016. godini.

U prvu godinu drugog ciklusa studija planiran je upis 4. 197 studenata (redovni studij 1.481, redovni studij - troškove studija snose sami studenti 1.564, vanredni studij 676, distance learning studij 241, strani državljani 235). Prijave na konkurs za upis podnose se organizacionim jedinicama do 30. septembra.

Ako je za prijem studenata predviđeno polaganje prijemnog ispita, svaka organizaciona jedinica će utvrditi datum i raspored polaganja prijemnog ispita, kao i sadržaj i način njegovog polaganja, što će objaviti na svojim web stranicama i oglasnim pločama.

Prijemni ispiti i upis primljenih kandidata bit će završeni do početka akademske 2015./2016. godine, s tim da organizacione jedinice, koje popune upisnu kvotu upis mogu vršiti i prije predviđenog termina, a po okončanju žalbenog roka.

U skladu s akademskim kalendarom UNSA za novu studijsku godinu, koji je zajedno s kalendarom aktivnosti organizacije i realizacije studijskih programa usvojio Senat, studijska 2015./2016. godina počinje 1. oktobra, a početak nastave zimskog semestra te studijske godine planiran je za 5. oktobar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije