Sarajevski učenici UNICEF-u: Budite na strani djece iz Konjević-Polja

Radiosarajevo.ba
Sarajevski učenici UNICEF-u: Budite na strani djece iz Konjević-Polja

Tekst preuzimamo s portala Manjine.ba, namijenjenog manjinskim i deprivilegovanim grupama u BiH

Učenici sarajevske Osnovne škole "Kovačići" uputit će danas pismo UNICEF-u  s pozivom  da se ta UN-ova agencija uključi u stvarno i konačno rješavanje problema učenika bošnjačke nacionalnosti iz Konjević- Polja.

„Pozivamo vas, kao međunarodnu organizaciju s posebnim ciljevima i odgovornošću u zaštiti prava djece širom svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini, da odbacite sve pravne prepreke, zanemarite političke interese i nadmudrivanja ministara iz Republike Srpske i Federacije BiH, te pređete preko izjava političara, direktora i roditelja! Usmjerite svoju pažnju samo na njih – dječake i djevojčice iz Konjević-Polja koji od septembra ne idu u školu, ispunite svoju misiju i omogućite im prava kao i svoj drugoj djeci i na način kako su ona definisana u Konvenciji o zaštiti dječijih prava“ kaže se u pismu učenika škole "Kovačići" na Grbavici.

U pismu učenici  navode da, dok oni završavaju prvo polugodište i raduju se zimskom  raspustu, njihovi vršnjaci iz Konjević-Polja još ne idu u školu.

„Djeca bošnjačke nacionalnosti iz Konjević -Polja još ne idu u školu, niti su ove jeseni imala priliku dijeliti školske muke i radosti između sebe i s drugarima iz školskih klupa- učenicima srpske nacionalnosti. Mimo volje djece iz Konjević- Polja i nas ovdje u Sarajevu podijelili su nas u dječijim pravima! Mi imamo mogućnost da se školujemo, da učimo maternji jezik i da biramo predmete - djeca bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja to nisu u mogućnosti. Konvencija o zaštiti dječijih prava kaže suprotno- prava bi morala biti ista za svako dijete i jednako dostupna svoj djeci, bez obzira na to da li žive u Sarajevu ili Konjević-Polju. Ili u bilo kojem drugom gradu ili selu u Bosni i Hercegovini“ kaže se u nastavku pisma.

Učenici  Škole "Kovačići" navode da su učinili što su mogli da pomognu vršnjacima iz Konjević- Polja.

Podsjećaju da su organizovali prikupljanje hrane i odjeće za učenike iz Konjević-Polja, 100 knjiga školske lektire i slatkiše, te ih ugostili na svojim školskim pripredbama organizovanim u povodu Bajrama, Dana državnosti BiH, a danas će organizirati priredbu povodom Božića i Nove godine.

„To je sve što možemo učiniti mi, učenici Škole „Kovačići“. Sada je red na vas u Uredu Unicefa za Bosnu i Hercegovinu! Vi morate riješiti ovaj problem jer to, očito, ne mogu ili ne žele političari, ministri, direktori i roditelji! Zbog toga, mi - učenici Osnovne škole „Kovačići“ - tražimo od vas iz Unicefa da budete na strani djece iz Konjević Polja, da iskoristite moć međunarodne dječije organizacije i natjerate sve strane u ovom sporu da rade u interesu djece i da štite njihova prava u oblasti obrazovanja“ kaže se u pismu koje će  biti javno pročitano nakon današnje priredbe na konferenciji za medije u 13 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije