Sarajevski tunel spasa - do polovine maja besplatan ulaz!

Radiosarajevo.ba
Sarajevski tunel spasa - do polovine maja besplatan ulaz!

Za posjetioce spomeničkog kompleksa "Tunel D-B" u Sarajevu do polovine maja ulaz je besplatan.

U povodu obilježavanja 21. godišnjice prokopavanja i puštanja u funkciju "Tunela D-B" organiziranu su "Dani otvorenih vrata", tokom kojih su za učenike devetih razreda sarajevskih osnovnih škola posjete tunelu besplatne. 

“Osnovcima će biti omogućeno razgledanje i upoznavanje  stalne muzejske postavke, upoznavanje autentičnih dijelova tunela i njegove historijske pozadine, ali i predavanje o opasnosti  od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava od uposlenika Fonda memorijala”, kazao je agenciji Fena pomoćnik direktora Fonda memorijala Suad Zijadić i dodao da je tokom prošlogodišnjih "Dana otvorenih vrata" tunel posjetilo oko 3.500 učenika.

Ova aktivnost će trajati do polovine maja: “U prošloj godini bilo je oko 80.000 posjetilaca”, kazao je Zijadić, uz isticanje da tunel više posjećuju strani turisti, nego domaći.

“Turisti dolaze iz Slovenije i Hrvatske uglavnom u dane vikenda. Tokom aprila i maja, te u septembru i oktobru dolaze ekskurzije. A tunel je naposjećeniji tokom augusta.”

Od 1. aprila Tunel će biti otvoren po ljetnoj shemi od 9 do 17 sati.

Spomenički kompleks "Ratni tunel D-B" u javnosti je poznat kao Tunel spasa jer je upravo to i bila njegova misija za građane Sarajeva tokom opsade 90-ih godina prošlog stoljeća. Tokom opsade Sarajeva  služio je za dostavu osnovnih potrepština za preživljavanje  Sarajlija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije