Sarajevska ulica Sime Milutinovića simbolično preimenovana u ulicu Istanbula

Radiosarajevo.ba
Sarajevska ulica Sime Milutinovića simbolično preimenovana u ulicu Istanbula

Sarajevska ulica Sime Milutinovića danas je simbolično preimenovana u Ulicu Istanbula kao najava drugog Svjetskog foruma urbanizma, koji će u septembru biti održan u Sarajevu.

Prvi Svjetski forum održan je prije dvije godine, a tema mu je bila "Veliki Pariz", dok će ovogodišnji biti održan pod motom "Sarajevo dočekuje Istanbul".

Crvenu vrpcu povodom inauguracije ulice u Istanbulsku presijekli su ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz i gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić.

Ambasador Yildiz istaknuo je da Sarajevo i Istanbul, iako ih ne treba porediti po veličini, nisu toliko različiti u urbanističkom i arhitektonskom smislu, a ujedno se mogu dopunjavati po mnogočemu.

Također je dodao da je Turska, posebno grad Istanbul, animirao sve gradove iz regije Mramornog mora da pomognu u obnovi gradova oštećenih u poplavama koje su pogodile BiH.

Gradonačelnik Komšić najavio je da će Svjetski urbanistički forum ubuduće svake dvije godine ugostiti neku od velikih metropola, te podsjetio da je u prethodnom izdanju Foruma ulica Sime Milutonovića privremeno simbolično preimenovana u Pariz.

"Istanbul i Sarajevo se mogu porediti po arhitekturi, tradiciji i kulturi. Dijelovi tih gradova su jako slični, i ovo se održava u sklopu saradnje dva grada pobratima. Ona je veoma dobra, a bit će nastavljena i u budućnosti", kazao je on.

Direktorica Svjetskog urbanističkog foruma Gordana Memišević ističe da je cilj Foruma razgovarati o budućnosti metropola, te da se svake dvije godine pozove neka od svjetskih metropola da gostuje u Sarajevu.

Ovaj će put, kazala je ona, Istanbul predstaviti svoje velike projekte za budućnost, a program će biti fokusiran na nekoliko tema, kao što su transport u metropolama, klimatske promjene, kulturno-istorijsko naslijeđe i turizam.

"Zamišljeno je da to bude i partnerstvo firmi iz Istanbula, Pariza i Sarajeva, jer forumom treba biti održano čvrsto partnerstvo gradova učesnika",  navela je ona. 

Svjetski forum urbanizma počet će 17. septembra, a ove će godine okupiti oko 1.000 učesnika. Prošle se godine za ovaj događaj prijavilo oko 600 učesnika iz 33 zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije