Sarajevo: Puštena u rad automatska vodomjerna stanica

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Puštena u rad automatska vodomjerna stanica

Agencija za vodno područje rijeke Save danas je u Sarajevu povodom Svjetskog dana voda svečano pustila u rad automatsku vodomjernu stanicu 'Vodoprivreda'. 

Vodomjerna stanica je opremljena modernim automatskim visoko sofisticiranim uređajem za mjerenje vodostaja, proticaja, te temperature i vlažnosti zraka sa dvostranim LED displejem za prikaz ovih parametara. 

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić je kazao da je to prva automatska hidrološka stanica sa ovakvim načinom prikaza podataka na području Kantona Sarajevo. 

Agencija je, po njegovim riječima, tokom posljednjih desetak godina razvila i uspostavila novi sistem automatskog hidrološkog monitoringa, a taj sistem se trenutno sastoji od 80 automatskih stanica opremljenih modernim sistemom mjerenja i prenosa podataka u hidrološki centar u okviru Informacionog sistema voda. 

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo je kazao da je značaj i suština ovog projekta podizanje svijesti građana koji će sada svakodnevno moći da prate varijacije vodostaja, te našeg odnosa prema ekologiji i resursima. 

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta pod motom kojim se želi naglasiti jedan od brojnih aspekata važnosti voda. Ovogodišnjim motom "Voda i energija" nastoji se skrenuti pažnja na međusobnu povezanost i međuovisnost vode i energije, ističući neophodno korištenje voda za proizvodnju električne energije s jedne strane, te korištenje električne energije za crpljenje, prečišćavanje i dovođenje voda do potrošača. 

"Voda je u određenoj mjeri ključna za proizvodnju, transport i korištenje svih oblika energije. Energija vode ili hidroenergija je najznačajniji obnovljivi izvor energije, a tu spadaju pored energije rijeka i energije morskih struja, glečera, plima i oseka",  istakao je direktor Delić. 

Napomenuo je da na proizvodnju energije otpada oko 15 posto ukupno zahvaćenih količina vode. Očekuje se da će do 2035. godine za 20 posto porasti količina vode zahvaćene za potrebe energije. 

"Za BiH se može reći da pripada zemljama realtivno bogatim vodom, ali je to bogatstvo prostorno i vremenski neravnomjerno raspoređeno. BiH je po određenim svjetskim normama najbogatija vodom u regiji. Iza nas su odmah Hrvatska, dok je Srbija najsiromašnija po vodama", kazao je Delić na konfernciji za novinare. 

On je napomenuo da Agencija za vode podržava izgradnju hidroelektrana jer doprinose rješavanju niza vodoprivrednih problema - snabdijevanje vodom za piće, zatim za industriju, navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, zaštitu od velikih voda, a ujedno su pokretači razvoja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije