Sarajevo: Pogledajte kako je danas bilo na utrci Vivicitta 2016. (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Pogledajte kako je danas bilo na utrci Vivicitta 2016. (FOTO)

Glavne ulice Sarajeva jutros su bilepoligon za stotine trkača koji su uzeli učešće u 22. po redu tradicionalnoj utrci "Vivicitta 2016“, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnji događaj pod sloganom "Krećite se slobodno" okupio je oko 500 učesnika iz BiH i regije, u različitim kategorijama koji su tako postali dio svjetske utrke "Vivicitta" koja se u ovo vrijeme održava u svijetu.

"Ove godine idemo sa svim kategorijama, 12 kilometara takmičari, četiri kilometra rekreativci i veterani, osnovne i srednje škole i fakulteti. Bitno je reći da idemo sa sloganom koji dolazi u cijeli svijet. Vivicitta se trči u 90 gradova širom svijeta, u isto vrijeme u istoj dionici. Nakon nekih 15 minuta šaljemo mail Italiji i dobijamo svjetski rezultat u svjetskom poretku", rekao je generalni sekretar Sportskog saveza Kantona Sarajevo Tarik Curić.

Učesnici sportske manifestacije u majicama sa stratnim brojevima krenuvši sa Trga djece Sarajeva trče kružnom dionicom duž tramvajske trase preko Vijećnice do Titove ulice gdje je cilj. Najbolje takmičare, kako je istakao, očekuju vrijedne nagrade, medalje i pehari.

"Zahvaljujem se svima na podršci, medijima. Povećava se odziv, povećava se svijest. Prije 15 godina je bilo loše ali sada imamo puno trka, generalno, uslijed pojave kardiovaskularnih oboljenja imamo potrebu za kretanjem građana Sarajeva, sve više ljudi džogira Vilsonovim šetalištem, imamo novu biciklističku stazu, dakle idemo naprijed", rekao je Curić.

Među mnogobrojnim trkačima na startu se našao i 66-godišnji Mehmedalija Ćurić iz Počitelja. ZaAA je rekao da je današnja utrka za njega jednostavna jer sam svakog dana pretrči i do 20 kilometara.

"Bavim se trčanjem, peta godina. Smršavio sam 70 kilograma, imao sam problema sa zdravljem, sad trčim i plivam. Odlično se osjeća, svaki dan pretrčim 20 kilometara. Imao sam velike masnoće, sve sam riješio hodanjem, trčanjem, plivanjem, svugdje učestvujem, u svim trkama i maratonima. Sve ću istrčati, to je za mene jednostavno", rekao je Ćurić za AA.

Manifestaciju obezbjeđuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva, a do završetka utrke nije se saobraćalo glavnom gradskom ulicom u centru grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije