Sarajevo: Osobe sa invaliditetom od danas imaju Centar za osnaživanje i rehabilitaciju

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Osobe sa invaliditetom od danas imaju Centar za osnaživanje i rehabilitaciju

Simboličnim otkrivanjem ploče danas se u prostorijama Saveza organizacija za pomoć osobama sa intelektualnim teškoćama -  SUMERO zvanično otvorio Centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom.

Projekat se realizuje uz pomoć američkog naroda i misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, a cilj projekta je osposobljavanje korisnika za nezavisno življenje u lokalnoj zajednici, samoodređenje i samozastupanje te realizaciju osnovnih ljudskih prava. Pored edukativno-odgojnog aspekta, projekat ima za cilj i podizanje svijesti javnosti, te smanjivanje predrasuda društva u cjelini prema osobama sa invaliditetom, a isti centri su protekle sedmice otvoreni u Bugojnu, Odžaku te Prozor-Rami.

Direktor SUMERO-a, Haris Haverić, istakao je da ovaj Centar neće biti još jedan u nizu zavoda koji već egzistiraju u BiH, nego Centar u kojem će se osobe sa invaliditetom osposobljavati za samostalan život u lokalnoj zajednici.

''Otvaranjem ovog Centra SUMERO slijedi međunarodno-pravne instrumente koji garantuju ravnopravan tretman osoba sa intelektualnim poteškoćama u svakodnevnom životu'', naveo je Haverić, te dodao da je Bosna i Hercegovina potpisnica UN konvencija i kao takva je dužna poštivati prava osoba sa intelektualnim teškoćama.

''SUMERO će kroz ovaj projekat poboljšati kvalitet života osoba sa invaliditetom u BiH i kontinuirano raditi na prevenciji institucionalizacije, nudeći im opciju da dostojanstveno žive u lokalnoj zajednici'', istakao je stručni saradnik za pitanja intelektualnih teškoća, dr. Haris Memišević, te dodao da svaka sredina u Bosni i Hercegovini u kojoj žive osobe sa intelektualnim teškoćama zaslužuje jedan ovakav Centar. 

Ističući da njegovo resorno ministarstvo podržava ovakve projekte, ministar rada i socijalne politike FBiH, Vjekoslav Čamber, posebno je podcrtao pozitivne efekte nedavno utvrđenog zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne potpore osoba sa invaliditetom koji ujednačava pristup svim korisnicima te je na kraju čestitao SUMERO-u na ovom projektu.

U ime lokalne zajednice koja je također pružila podršku projektu, Mustafa Resić, savjetnik načelnika Općine Centar, naglasio je da Općina Centar kroz svoje aktivnosti iznimno podržava humanizam i plemenitost i da će nastaviti na različite načine pomagati ovakve i slične projekte.

Gosti ove manifestacije su bili predstavnici USAID-a, službi za socijalni rad iz kantona Sarajevo te Kantonalnog centra za socijalni rad, predstavnici organizacija za osobe sa invaliditetom, predstavnici lokalne vlasti i korisnici Saveza SUMERO. Na kraju su predstavnici medija i prisutni gosti imali priliku da kroz razgovor sa korisnicima Centra iz prve ruke saznaju kakve im sve mogućnosti i znanja nudi Centar i rad u njemu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije