Sarajevo: Osnovano Javno komunalno preduzeće Stari Grad

2
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Osnovano Javno komunalno preduzeće Stari Grad
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Irfan Čengić, novi načelnik Općine Stari Grad

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo održalo je 34. redovnu sjednicu, te su iz obimnog dnevnog reda, usvojene mnoge bitne tačke.

Osnovano je Javno komunalno preduzeće, koje će preuzeti upravljanje parkinzima u Starom Gradu. Posebnim setom odluka, u naredna 3 mjeseca bit će uređena oblast javnih površina, parkirališta i reklama.

Usvojen je i Nacrt odluke o privremenom korištenju javnih površina, prilikom koje se žele implementirati preporuke revizije i uvesti javni pozivi.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Općinski načelnik je pozvao sve da se uključe u javnu raspravu. U skladu sa preporukama revizije, usvojene su i odluke o postupcima utvrđivanja posebnog značaja kao i transparetnog finansiranja neprofitnih organizacija, te pokroviteljstva načelnika.

Prema preporukama revizije, uređena je i oblast plaćanja komisija i radnih grupa. Također, usvojeni su pravilnici o poklonima i reprezentaciji.

Općinsko vijeće Stari Grad je formalno dodijelilo S.O.S. dječijim selima objekat sa 7 stanova u ulici Čadordžina, a u njihovim stanovima će boravati djeca bez roditelja koja studiraju.

Načelnik Čengić je izrazio želju da će uskoro useliti u te stanove. Također, upoznao je vijećnike s tim da je Vlada FBiH dozvolila uređenje Kasarne Mustafa Hajrulahović-Talijan, zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo i Udruženjem boraca “Zelene beretke”.

Vandalizam na Baščaršiji: Demolirana trafika na tramvajskoj stanici, staklo rasuto po stajalištu

Vandalizam na Baščaršiji: Demolirana trafika na tramvajskoj stanici, staklo rasuto po stajalištu

Općinsko vijeće je donijelo pravilnik kojim su uređeni postupci dodjele plastenika, jer je ovo imovina kojom je godinama raspolagano bez Općinskog vijeća. Usvojen je Pravilnik o dodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova medicinski potpomognute oplodnje, te utvrđen nacrt Pravilnika prava na jednokratnu pomoć lica u stanju socijalne potrebe, jer je ovo oblast koju Općina želi urediti.

Formiran je i organizacioni odbor za Dane općine.

“Ove godine, želimo ovaj dan nizom manifestacija približiti narodu, a ne samo funkcionerima” naglasio je načelnik Čengić, te dodao da nastavljaju ispunjavati obećanja koja su dali građanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije