Sarajevo: Neodgovorni pojedinci bacali ćilime i druge stvari kroz prozor

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Neodgovorni pojedinci bacali ćilime i druge stvari kroz prozor
Foto: Facebook / Neodgovorno ponašanje stanara

Neogovorni pojedinci ne biraju mjesto i vrijeme kada žele da bace stvari koje im više ne trebaju. Ne gledaju da li je to namještaj, flaša ili kutija. Tako su danas radnici preduzeća Park na Socijalnom morali da uklanjanju stvari koje su stanari zgrada u sarajevskim ulicama Ložionička i Envera Šehovića pobacali kroz prozor.

Objavu sa Facebook stranice preduzeća Park  prenosimo u cjelosti:

"Neobičnu intervenciju, blago rečeno, imali su danas radnici preduzeća Park na Socijalnom i to čak tri službe, jer su morali uklanjanjati ćilime, posuđe, prostirke, odjeću i drugo sa stabala, pločnika, zelenih površina koje su stanari obližnje zgrade kroz prozore izbacili iz svog stana. Naime stanari višespratne zgrade na raskrsnici ulica Ložionička i Envera Šehovića, kod taksi stajališta, izbacili su većinu pokućanstva kroz prozor stana direktno na zelene površine, pješačke staze, trotoare.

Veliki dio odbačenih predmeta- ćilimi, prostirke i drugo završio je na granama stabala, pa je osim Parkove jedinice zadužene za održavanje površina u Novom Sarajevu, morala biti angažirana i mehanizacija odnosno auto korpa i radnici obučeni za rad na visini kako bi odbačeni otpad uklonili iz krošnji stabala.

Osim ovih jedinica na terenu je bila i Parkova služba komunalnih redara koja je o svemu sačinila službenu zabilješku, ali i bili prisutni cijelo vrijeme dok je vršeno čišćenje kako bi nadzirali stanje da se bacanje otpada ne ponovi u momentu dok su radnici Parka na terenu.

Komunalni redari shodno ovlaštenjima Zakona o komunalnoj čistoći prilikom izrade službene zabilješke na licu mjesta obavili su razgovor i sa stanarima pomenute zgrade od kojih niko nije želio otkriti ko od komšija se ovako odnosi prema zelenoj površini, a taksisti obližnjeg taksi štanda također su se žalili da vrlo često dok čekaju na štandu svjedoče izbacivanju predmeta i smeća kroz prozore iz stanova.

Služba komunalnih redara izvršila je svoj zadatak, kao i jedinica Parka zadužena za održavanje javnih zelenih površina, mehanizacijom uklonjeno i prikupljeno smeće je i odvezeno, ali ostaje pitanje odnosa pojedinaca, stanara prema zelenilu, kao i onih koji svjedoče, a ne reaguju na uništavanja i prljanje zelenila koje naš ambijent življenja čini ljepšim i koje je javno dobro svih nas"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije