Sarajevo: Izložba plakata vezanih za pokret 'Solidarnost'

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Izložba plakata vezanih za pokret 'Solidarnost'

Ambasada Republike Poljske u Sarajevu organizirala je izložbu plakata iz vremena radničkog pokreta „Solidarnost“ koja je otvorena večeras u Muzeju književnosti u Sarajevu, javlja Fena

Izloženo je 30 različitih plakata koji se odnose na najbitnije datume vezane za pokret "Solidarnost"

Izložbu je otvorio ambasador Republike Poljske u BiH Andrzej Krawczyk koji je kazao da je "Solidarnost" specifičan fenomen savremene istorije Evrope. 

"Nastala je nakon štrajka radnika u brodogradilištu u Gdanjsku u augustu 1980. godine", kazao je ambasador Krawczyk. 

Dodao je da je cijela historija "Solidarnosti" bez presedana. Formalno je bio sindikat, ali se borio, ne samo za prava radnika, nego i za reformu države i privrede. 

Govoreći o izloženim plakatima, kazao je da je svaki plakat posebno historijsko poglavlje

"Solidarnost" je jedan od najvažnijih društvenih i radničkih pokreta u europskoj povijesti, te jedan od simbola savremene Poljske. 

"Solidarnost" - punim imenom Nezavisni samoupravni sindikat "Solidarnost" (Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Solidarność) - poljski je sindikat osnovan u Gdanjsku, u septembru 1980. godine, a na njegovom čelu bio je nobelovac Lech Walesa, električar iz brodogradilišta. 

Na predsjedničkim izborima 1990. za prvog nekomunističkog predsjednika Poljske izabran je upravo vođa "Solidarnosti" Lech Walesa. 

Ambasada Republike Poljske u Sarajevu, povodom godišnjice uvođenja tzv. Vanrednog stanja 13. decembra 1981. godine, organizirala je izložbu originalnih plakata iz vremena "Solidarnosti". 

Izložba će trajati do 18. decembra, a ulaz je besplatan

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije