Tužno sjećanje: Godišnjica stradanja Bošnjaka iz Kasindolske ulice

Radiosarajevo.ba
Tužno sjećanje: Godišnjica stradanja Bošnjaka iz Kasindolske ulice
/ Općina Ilidža
U logor Kula 14. maja 1992. godine odvedeno je 38 civila iz Kasindolske ulice i predato tadašnjim vlastima Republike Srpske.

Agresor ih je strijeljao na Ravnoj Romaniji i naposlijetku ukopao u masovnu grobnicu Visoki vrh gdje su i pronađeni. Datum kada su odvedeni obilježava se kao Dan stradanja šehida Kasindolske te kao Dan MZ Stup 2.

Porodice ubijenih taj dan čuvaju od zaborava: Svake godine se okupljaju, polažu cvijeće, prouče Fatihu  i poruče da  njihovi najmiliji nisu zaboravljeni.

U znak sjećanja na ubijene Bošnjake u Kasindolskoj ulici kod stadiona NK Igman prema Sokolović- Koloniji posađeno su 42 jasena. Jasene su zasadili prof. dr. Senaid Memić, načelnik Općine Ilidža, Nisveta Zametica, predsjednica Udruženja 'Žene Kasindolske 92' i Ekica Erović, sin šehida Fehe Erovića.

"Stablo je simbol rasta, snage i harmonije. Kako budu rasli jaseni tako uspomene na ubijene neće biti izbrisane. Nevini ljudi koji su odvedeni i zvjerski ubijeni ne smiju biti zaboravljeni“, rekao je načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić.

"Agresorske vojne  i paravojne  formacije zarobile su 38 Bošnjaka, a odmah ubile Rasima  Suljevića. Ostali su odvedeni u zloglasni logor, gdje su s njima postupali na krajnje nehuman način. Tijela ubijenih sakrili su u masovnu grobnicu Visoki vrh. Našli smo ih nakon 15 godina traganja i ukopali ih 16. oktobra  2007."

"Ispraćeni su od svojih sugrađana , rodbine  i državnika  uz sve počasti kako dolikuje najboljim sinovima Bosne. U Kasindolskoj ulici, nešto kasnije, četnici su zaklali tri člana porodice Rebo – Antona, Danicu i Zrinka. Pamtimo ta ljudska nedjela da nam se nikad više ne ponove" izjavila je Nisveta Zametica, predsjednica Udruženja 'Žene Kasindolske 92'.

Položeno je cvijeće i na centralno spomen obilježje Stup 2. Na skupu  ispred MZ Stup 2 prisutnima se, pored načelnika Memića i Nisvete Zametice, obratio i Bajro Čolo ratni komandant Prve samostalne brigade, koji je evocirao uspomene na ratna dešavanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije