Sarajevo bi moglo ostati bez gasa

Radiosarajevo.ba
Sarajevo bi moglo ostati bez gasa

Kompanija "BH-Gas" isključit će kompletan dotok plina Kantonu Sarajevo, ukoliko joj do sutra u podne Kanton ne bude isplatio dug iz februara od 1,8 miliona KM.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoline u Kantonu Sarajevo Zlatko Petrović izjavio je za Avaz da Kanton nema taj novac, niti je planiran budžetom.

Prema njegovim riječima, ako zaista dođe do potpunog kraha cijelog sistema, negativni efekti ovog poteza "BH-Gasa" će se dodatno usložnjavati.

Direktor "BH-Gasa" Mirza Sendijarević poručio je da njegova kompanija nije uputila nikakav ultimatum, nego jednostavno traži naplatu februarske fakture.

"Tražili smo da nam daju garancije da će isplatiti dug i pisanu potvrdu kada će to uraditi, to nismo dobili, redukcije su i dalje na snazi, ali domaćinstva su imala dovoljno gasa", rekao je Sendijarević.

Prema njegovim riječima, ovih dana i firmi "Sarajevogas" bit će obračunata faktura za mart od oko 9,5 miliona KM, a mora biti plaćen i stari dug.

On je dodao da "BH-Gas" zbog dugovanja "Sarajevogasa" ima problema s plaćanjem faktura ruskom isporučiocu gasa - "Gazprom Exportu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije