Sarajevo: Alipašina ulica dobila novi drvored

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Alipašina ulica dobila novi drvored

Sadnjom 30 novih mladih platana u drvoredu, s nedavno rekonstruisanim pješačkim stazama i travnjakom, Alipašina ulica dobila je izgled potpuno uređene i rekonstruisane ulice, kako i dolikuje svojevrsnoj 'kapija' i ulazu u grad iz pravca centralne Bosne, saopćeno je iz preduzeća Park. 

Stabla, odnosno dopunu i završetak projekta podizanja drvoreda platana duž navedene ulice, a u okviru projekta rekonstrukcije manjih zelenih površina, kojeg je finansirala Općina Centar, zasadili su radnici preduzeća Park, a dva stabla u blizini trolejbuskog stajališta kod Druge gimnazije, kao podršku cjelokupnom projektu zasadili su i Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar i Safet Baltić direktor preduzeća Park sa saradnicima.

Prema riječima načelnika Bećirevića sadnja platana predstavlja i završetak uređenja Alipašine ulice, a predstavnici Park-a i ovom prilikom apelirali su na građane da čuvaju zelenilo i zelene površine, posebno mlade sadnice.

Sadnja novih stabala u postojećem drvoredu na potezu od pijace na Ciglanama do raskrsnice sa ulicom Maršala Tita još jedan je primjer ozelenjavanja, ekološkog i estetskog doprinosa, te obnove i upotpunjavanja postojećih drvoreda u Sarajevu, a sve s ciljem smanjenja zagađenosti zraka, koja je prethodnih dana ponovo zabilježena u našem gradu.

Danas zasađena stabla, visoka oko 4 metra, dobijena su vrlo kvalitetnim rasadničkim uzgojem, a nakon uklanjanja polomljenih betonskih žardinjera, koje su predstavljale opasnost i za pješake ali i automobile koje prolaze tom ulicom, kao i rekonstrukcije devastiranog travnjaka, njihovom sadnjom cjelokupna slika Alipašine ulice i drvoreda platana, uzimajući u obzir i dva obližnja parka (Koševo I i II),  bit će komplatnija i funkcionalnija.

Rezultati samog projekta bit će vidljivi već na proljeće kada krošnje platana u kompletiranom drvoredu olistaju, saopćeno je iz Park-a

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije