Sad bi bili očevi, sad ih više nema: Cvijeće i Fatiha ubijenoj djeci Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Sad bi bili očevi, sad ih više nema: Cvijeće i Fatiha ubijenoj djeci Sarajeva
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Odavanje počasti ubijenoj djeci Sarajeva

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. nastavljeno je obilježavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

Delegacija grada Sarajeva je nakon polaganja cvijeća na Spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva 1992-1995. otišla nekoliko stotina metara dalje, gdje je također položila cvijeće i odala počast kod mezara ubijenih policajaca u Velikom parku.

Danas se obilježavaju dva jako važna datuma u istoriji Sarajeva, 6. aprila 1945. i 1992. godine. Prije 72 godine Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Decenijama kasnije, 6. aprila 1992. godine počela je opsada koja je trajala 1.425 dana i jedna je od najdužih u istoriji modernog ratovanja, tokom koje je živote izgubilo 10.514 ljudi među kojima 1.601 dijete.

Povodom 6. aprila od 14 do 18 sati na platou ispred BBI Centra održaće se zabava na otvorenom “Volim Sarajevo“, a prethodno na Baščaršijskom trgu “Kafa sa gradonačelnikom“. Građani i turisti će od 12 do 13 sati imati priliku da se druže sa gradonačelnikom Skakom i zamjenicima Trivićem i Šarićem i popiju bosansku kafu.

U večernjim satima program će biti zaključen u Vijećnici gdje će se sa početkom u 19.30 sati održati Svečana sjednica Gradskog vijeća. Na sjednici će biti uručena “Šestoaprilska nagrada“, koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije