Roditelji u KS-u nezadovoljni novim Pravilnikom o ocjenjivanju

Naim Kavazić
Roditelji u KS-u nezadovoljni novim Pravilnikom o ocjenjivanju
/ Osnovna škola "Pofalići"
Novi Pravilnik o ocjenjivanju učenika u osnovnim i srednjim školama u KS-u, koji je usvojen početkom juna ove godine, regulira načine vrednovanja i ocjenjivanja učenika osnovnih i srednjih škola, te načine provjeravanja njihovog znanja i vještina.

Osim tehnike pismenog i usmenog ocjenjivanja, ovaj pravilnik nastavnike obavezuje i na upotrebu drukčijih tehnika ocjenjivanja, od navedene dvije, i time daje širi spektar mogućnosti realne i objektivne procjene znanja.

„Novi pravilnik dao je mogućnost da profesori mogu ocijeniti učenike na osnovu grupnih radova ili radova u parovima u sklopu projekata koje im se dodjele. Poseban akcenat u novoj metodologiji rada baziran je na predmetima koji spadaju u domen praktične nastave“, rekao je za Radiosarajevo.ba Benjamin Hedžić, direktor Gimnazije "Obala".

Profesori i nastavnici imat će tek nekoliko izmjena koje se odnose na pripremu nastavnog sadržaja.

„Pravilnik na osnovu kojeg su profesori radili još od '90-ih godina nije definirao savremene načine obrazovnog rada s učenicama, kao i mnoge aktuelne predmete koji su postali dio ocjenjivanja i vrednovanja učeničkog znanja. Također, ovim pravilnikom uveliko je olakšan rad profesora s učenima i sprečava mogućnost subjektivnosti prilikom ocjenjivanja“, mišljenja je Hedžić.

Međutim, iz Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS-a poručuju da mnogobrojne njihove primjedbe nisu uvažene

„Svi roditelji čija djeca su dio obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevu, imali su priliku da sudjeluju u kreiranju ovoga akta. Mi iz Vijeća roditelja smo na veoma ozbiljan način pristupili njegovoj izradi, te smo uputili neke primjedbe koje nažalost nisu uvažene“, govori nam Dijana Parla, potpredsjednica Skupštine vijeća roditelja KS-a.

Smatraju da je pravilnik morao biti razdvojen, i to posebno za osnovne a posebno za srednje škole, te da su kriteriji za ocjenjivanje previsoki.

„Mi kao roditelji poštivat ćemo ovaj koji je od sada na snazi iako je on isto kategoriran za osnovne i srednje škole, što metodološki nije ispravno s obzirom na obim nastave. Mišljenja smo da se najprije trebalo pristupiti izmjenama nastavnih planova i programa i da se tek poslije toga pristupi stvaranju procenata koji će biti okvir za njihovo ocjenjivanje“

Primjena ovog pravilnika u cijelom obrazovnom sistemu u KS-u zvanično treba početi s njegovom objavom u Službenim novima ovih dana, a iz Vijeća roditelja mišljenja su da će njegovu kvalitetu najbolje prikazati rezultati učenika na kraju školske 2016./2017. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije