Mjesec dana od početka: Rezultati aktivnosti 'Vrijeme je da čistimo'

Radiosarajevo.ba
Mjesec dana od početka: Rezultati aktivnosti 'Vrijeme je da čistimo'
Foto: KJKP Park / Akcija Vrijeme je da čistimo u Sarajevu

Protekao je prvi mjesec od početka akcije Vrijeme je da čistimo, a rezultati preduzeća Park na terenu obavljenih poslova su, kako je saopšteno, zaista veliki.

Iz ovog preduzeća tvrde da se radi o milionima kvadrata očišćenih i pokošenih zelenih površina, stotinama kubika prikupljenog otpada, stotinama intervencija na stablima.

Akcija Vrijeme je da čistimo u Sarajevu - undefined

Foto: KJKP Park: Akcija Vrijeme je da čistimo u Sarajevu

Od 20. aprila kada je akcija i počela, preduzeće Park do 20. maja od smeća i drugog otpada očistilo je ukupno 11.738.574 kvadrata zelenih površina, a u prosjeku sedmično je čišćeno između dva ili tri miliona kvadrata, naveli su.

Naravno ovdje se radi o ponovljenim radnjama na istim površinama, koje na žalost zahtijevaju gotovo svakodnevnu higijenu.

Već do sada pokošena je trava na 2.717.500 kvadrata travnjaka, a na 804.800 kvadrata je izvršeno izgrabljivanje i čišćenje travnjaka od smeća. Samo za trideset dana akcije radnici preduzeća Park prikupili su i odvezli 350 kubika otpadnog materijala.

Akcija Vrijeme je da čistimo u Sarajevu - undefined

Foto: KJKP Park: Akcija Vrijeme je da čistimo u Sarajevu

U saopštenju su naglasili s obzirom da Park ima i specijaliziranu jedinicu za njegu i zaštitu odraslih stabala, u prvoj polovini akcije naši radnici su uz pomoć autokorpi imali intervenciju na 171 stablu, u smislu njihove sječe ili orezivanja i oblikovanja krošnji.

Podsjetili su da su tokom jedne sedmice tokom akcije njihovi uposlenici bili su podrška umjetnicima koji su i tokom dana, ali i noći izrađivali mural frontmenu Indexa, legendarnom Davorinu Popoviću u Radićevoj ulici.

Inženjeri hortikulture Parka za vrijeme trajanja akcije u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja proveli su edukaciju mladih o značaju i zaštiti okoliša i zelenih površina.

Edukacija je već realizirana u II i III gimnaziji, te Srednjoj školi za drvni dizajn.

Namjeravaju da u narednih tridesetak dana časovi o zaštiti i očuvanju okoliša bit će održani i učenicima osnovnih škola 'Fatima Gunić' i 'Hrasno', te u Srednjoj medicinskoj školi na Jezeru.

Akcija Vrijeme je da čistimo u Sarajevu - undefined

Foto: KJKP Park: Akcija Vrijeme je da čistimo u Sarajevu

Prema Akcionim planu koji je preduzeće Park izradilo prije početka akcije predviđeno je da će u okviru akcije Vrijeme je da čistimo uredi ukupno 80 lokacija- naselja i ulica.

Do kraja prošle sedmice očišćeno je i uređeno tačno 41 naselje i ulica.

Od jučer pa do petka bit će očišćeno i uređeno još novih pet lokacija, što znači da će radnici Parka u toku ove, pete sedmice, očistiti površine na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, u ulici Avde Smajlovića na Vracama, na Dobrinji IV, u banjskim parkovima na Ilidži i u ulici Tome Mendeša u Vogošći.

Nakon toga u naredne tri sedmice predstoji uređenje još 34 lokacije.

U konačnici, a to je do 22. juna Park će očistiti sve površine predviđene planom, ukupno njih 80.

Zajedno sa radnicima preduzeće Park i kompletnom mehanizacijom, protekli mjesec radile su i osobe angažirane putem projekta Javni radovi, kao i kompletna naša Služba komunalnih redara koja na terenu vrši nadzor i zakonsku zaštitu očišćenih i uređenih zelenih površina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije