Reakcije: Općina Novi Grad samo popunjava 'sporne' obrasce

Radiosarajevo.ba
Reakcije: Općina Novi Grad samo popunjava 'sporne' obrasce

Nakon objavljenog teksta na našem portalu o "spornom" obrascu međunarodnog izvoda iz matične knjige vjenčanih, iz Općine Novi Grad Sarajevo smo dobili  informaciju u kojoj nam pojašnjavaju čija je odgovornost izdavanja ovih obrazaca.

Svijet nam se smije: Međunarodni obrasci prepuni grešaka 

"Pravilnik o obrascima matičnih knjiga i drugim aktima iz matičnih knjiga ("Službene novine FBiH" broj 86/12) je propisao izgled matičnih knjiga, izvoda i obrazaca koji se koriste u svrhu primjene Zakona o matičnim knjigama Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine FBiH" broj 37/2012.)".

U navedenom pravilniku je objavljen i izgled izvoda iz matične knjige vjenčanih za inostranstvo, stoji u informaciji iz Općine.

Ono što nas posebno brine je podatak koji govori da su navedeni izvodi identični za cijelo područje Federacije Bosne i Hercegovine i Općina, pa se stoga pitamo kako da niko do sada nije uočio bilo kakve nepravilnosti.

Iz Općine Novi Grad poručuju da ne vrše štampanje istih, nego se direktno preuzimaju od Federalnog ministarstva unutrašnjih/unutarnjih poslova.

U vezi podataka u izvodu iz matične knjige vjenčanih, matični ured Općine Novi Grad Sarajevo ima obavezu shodno Zakonu o matičnim knjigama ("Službene novine FBiH" broj 37/2012) izdati izvod identičan sadržaju matične knjige vjenčanih, za koju se izvod izdaje.

Ispravke i dopune u matičnim knjigama rade se na osnovu Rješenja, za koje je nadležna općinska služba za vođenje matičnih knjiga, navedeno je u informaciji koja nam je pristigla iz Općine Novi Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije