Reagiranje ilidžanskog načelnika: Saopćenje Autocesta FBiH je ucjena i prijetnja

Radiosarajevo.ba
Reagiranje ilidžanskog načelnika: Saopćenje Autocesta FBiH je ucjena i prijetnja

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić reagirao je danas na saopćenje Javnog preduzeća “Autoceste FBiH”,  a u vezi sa postupkom eksproprijacije na Koridoru Vc. 

"Dva puta JP Autoceste FBiH dobijaju rješenje za izmirenje štete za uložena sredstva na prostoru Zemljoradničke zadruge „Ilidža“ . Nakon toga oni ulažu žalbu kako ne bi ispunili svoje obaveze. Zemljoradničkoj zadruzi „Ilidža“ je zbog kredita za sredstva uložena u to zemljište rješenjem suda oduzeto 26 hektara zemlje, a sada Željko Obradović i Pravna služba JP Autoceste FBiH ne prihvataju to rješenje već hoće da izgradnjom autoceste pokriju sav taj uloženi novac. (26 hektara zemljišta na tom podruju po aktuelnim tržišnim cjenama vrijedi više od 3 miliona KM)", navodi se u saopćenju za javnost iz općine Ilidža, javlja Fena.

Cifra na koju JP Autoceste FBiH ulažu žalbe, kako se dodaje, tri puta je manja od tržišne vrijednosti zemlje. 

"Postoje obećanja Ensada Karića i premijera FBiH Nermina Nikšića da će prihvatiti rješenje, a onda se ne drže riječi. Deponije zemljišta se ne nalaze na mjestima predviđenim u projektu gradnje autoceste, što dodatno uništava poljoprivredno zemljište. Autoceste planiraju bazu za održavanje puteve na istom mjestu i u tu svrhu prave posebnu deponiju i uništavajući zemljište, odnosno provode bezakonje", dodaje se u saopćenju iz općine Ilidža. 

Također se navodi da "firma koja pokaže da ne poštuje vlastite obaveze, da ne poštuje dogovorene zaključke ne može imati podršku načelnika, a načelnik Općine ima pravo da svojim službama 'naredi' da ne budu upleteni u kršenje zakona i sprovođenje pravnog nasilja". 

"Javno saopćenje JP Autoceste FBiH je ucjena, prijetnja i napad na integritet i funkciju načelnika Općine", navode iz općine Ilidža. 

Iz JP Autoceste FBiH su u svom saopćenju naveli da su 7. aprila zaprimili rješenje kojim su obaviješteni o zabrani postupanja u postupku eksproprijacije na Koridoru Vc. 

"Obavezni smo Vas podsjetiti da je Vlada FBiH utvrdila javni interes za izgradnju Koridora Vc i imenovala JP Autoceste F BiH d.o.o. Mostar za korisnika eksproprijacije na dionici Vlakovo-Tarčin i za izgradnju dijela Sarajevske obilaznice LOT 3 A i B, koje se grade na području općine llidža, što je infrastrukturni projekat od posebnog interesa za Federaciju BiH", navode iz preduzeća Autoceste FBiH u dopisu upućenom načelniku općine Ilidža Senaidu Mamiću. 

Iz Autocesta ga podsjećaju da je članom 38 Zakona o eksproprijaciji FBiH definisano je da je "postupak provođenja eksproprijacije 'hitan', a u slučaju izgradnje saobraćajne infrastrukture prioritetan". 

"Ovim putem obavještavamo Vas da smo gore navedeni akt proslijedili federalnom premijeru, Federalnom pravobranilaštvu, Obdusmanima za zaštitu ljudskih prava i Upravnom inspektoru. Shodno navedenom zahtijevamo da još jednom razmotrite svoju odluku kako bi se izbjeglo nepotrebno prolongiranje radova na Koridoru Vc. U suprotnom bit ćemo prisiljeni upotrijebiti neophodne zakonske mjere kako bi zaštitili javni interes uključujući i pokretanje krivične prijave protiv Vas", navode iz preduzeća Autoceste FBiH u dopisu upućenom načelniku općine Ilidža Senaidu Mamiću. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije