Radovi vrijedni 135.000 KM: Uskoro počinje revitalizacija dijela "Tunela spasa"

A.I.M.
Radovi vrijedni 135.000 KM: Uskoro počinje revitalizacija dijela "Tunela spasa"

Sarajevski „Tunel spasa“, koji se dužinom od skoro 800 metara, proteže ispod piste Međunarodnog aerodroma Sarajevo, za turiste je otvoren svega 25 metara. Zbog vojnog, političkog i psihološkog značaja u vrijeme agresije na BiH on i danas predstavlja jednu od ciljanih tačaka turista koji posjećuju BiH.

U prošloj godini „Tunel spasa“ zabilježio je 130 hiljada posjetilaca, a sve su prilike da će ove godine ta brojka biti nadmašena. Dobra vijest je da će uskoro početi radovi na revitalizaciji tunelske cijevi  ulaza i izlaza dijela koji trenutno nije otvoren za turiste, ali koji će po završetku radova druge faze omogućiti obilazak tunela na dužini od 120 metara.

Tender za revitalizaciju tunelske cijevi ulaza i izlaza s butmirske strane dodjeljen je firmi Neimari d.o.o., a njegova vrijednost sa PDV-om iznosi 135 hiljadaKM.

„Riječ je o dijelu parcele koja je bila u vlasništvu porodice Kolar, a koju je otkupio Kanton Sarajevo 2012. godine i kojim upravlja Fond memorijala. Revitalizacija ulaza i izlaza je prva faza projekta, dok će druga faza će biti revitalizacija tunekske cijevi dužine 120 metara. Cilj je da se vrati jedno autentično stanje tunela. Radovi prve faze počinju uskoro i rok za završetak je 60 dana,“ kazala je za Radiosarajevo.ba Fedina Ljubunčić, pomoćnik direktora za tehnička pitanja Fonda Kantona Sarajevo za izgrafnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida.

tunel_spasa_promo1.jpg - undefined

"Nadamo se da će i ta strana nekada biti prohodna. Sa butmirske strane nakon završetka rata porodica Kolar sačuvala je tih 25 metara tunela i oni su ga održavali do 2012. godine kada je Fond memorijala preuzeo upravljanje. Tunel je davno zapečaćen, još kada je rađena rekonstrukcija aerodromske piste 1998. godine urađen je jedan betonski plašt oko tunela,“ izjavila je za naš portal Belma Ćuzović, stručna savjetnica kustos za muzejske postavke.

Na dan obilježavanja 25. godišnjice od puštanja tunela u funkciju bit će upriličen svečani pogram na lokaciji „Tunela spasa“ i u amfiteatru na Kovačima, gdje će biti održan naučni ismpozij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije