Radnici GRAS-a naredne sedmice pred Skupštinom Kantona Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Radnici  GRAS-a naredne sedmice pred Skupštinom Kantona Sarajevo
/ Foto: Radiosarajevo.ba

 Sindikat radnika komunalne privrede KJKP GRAS i radnici GRAS-a donijeli su odluku da će od 7. do 12. aprila ispred zgrade Skupštine Kantona Sarajevo u periodu od 15 do 16:30 sati održati mirne proteste, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u GRAS-u, prenosi Anadolija.

"Ono što su zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo napravili glasanjem za budžet, to je najveći vandalizam koji se desio u Kantonu Sarajevo", rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a Adnan Himzanija. On je podsjetio da 1.740 radnika radi u KJKP GRAS, te dodao da je "neko sebi sada dao za pravo da iz ličnih interesa ugasi firmu koja postoji 128 godina".

"Građani Sarajeva trebaju znati da uposlenici GRAS-a nisu primili nijednu platu u 2014. godini, da uposlenici plaćaju kamate za kredite koji se ne uplaćuju već tri, četiri mjeseca unazad. Nemamo zdravstvene knjižice, ništa nam ne plaćaju", rekao je Himzanija.

Zamjenik predsjednika Sindikata GRAS-a Amir Muminović kazao je da radnici ne traže pare, več da Vlada KS javno izađe i prizna da više ne može subvencionirati GRAS kao prethodnih 15 godina.

"Radeći kao do sad, doveli su ovu firmu u ovakvo stanje i sa dugom od 130 miliona. Mi smo sve pokušali i došli smo do zaključka da je jedini način da nas puste da radimo komercijalno. Pozivamo Upravu i Nadzorni odbor da ponište sve dogovore sa Vladom i da počnemo raditi na ekonomskim principima, kako bi ova firma opstala", poručio je Muminović.

Komunalna privreda Kantona Sarajevo je srce Sarajeva, rekao je zamjenik predsjednika Sindikata komunalne privrede KS Esad Tajić.

"Osnivač, Vlada KS, nema pravu terapiju da pomogne komunalnoj privredi. Oni smatraju da je kolektivni ugovor švedski sto, pa da uzimaju što im odgovara. Sindikat komunalne privrede neće dozvoliti urušavanje komunalnih preduzeća", poručio je Tajić.

Radnici GRAS-a traže hitno isplatu plate i toplog obroka za januar, da Skupština preduzeća, Nadzorni odbor i Uprava firme ukinu sve mjesečne karte u cilju omogućavanja GRAS-u da posluje u skladu sa ekonomskim principima, te da podignu tužbu protiv Kantona Sarajevo.

Ministar finansija u Vladi KS Muhamed Kozadra danas je obećao radnicima da će im plate za januar biti isplaćene do 4. aprila, što je i potvrđeno na konferenciji za novinare. Protesti radnika okončani su nakon konferencije za novinare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije