Radnici GRAS-a dali saglasnost za smanjenje plaće i toplog obroka

Radiosarajevo.ba
Radnici GRAS-a dali saglasnost za smanjenje plaće i toplog obroka

Paket zaključaka koji je predložio menadžment GRAS-a, usvojen u cjelini, može biti dobra polazna osnova za rješavanje problema u ovoj firmi - saopćeno je danas iz Sindikalnog odbora radnika komunalne privrede KJKP GRAS Sarajevo. 

Pošto se jedan od predloženih zaključaka odnosi na smanjenje plaće i toplog obroka te se time zadire u ekonomsko - socijalna pitanja radnika, Sindikalni odbor je donio odluku da se o ovako važnom pitanju članovi sindikata izjasne lično. 

"Nakon završetka izjašnjavanja i prebrojavanja rezultata ( glasalo 957 radnika – za 673, protiv 258, nevažećih 26), većinom glasova radnika dat je mandat Sindikalnom odboru KJKP GRAS Sarajevo da učestvuje u realizaciji kompletnog seta zaključaka", ističe se u saopćenju. 

Dakle, Sindikalni odbor radnika komunalne privrede dao je saglasnost na smanjenje plaće i toplog obroka u skladu sa prvim zaključkom iz seta zaključaka koje je predložio menadžment GRAS-a, sa početkom primjene od 1. januara 2014. godine. 

Sporazum o modalitetu i tehnici korekcije plaće i toplog obroka, Sindikalni odbor će, kako je zaključeno, u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama radnika i poslodavca u oblasti komunalne privrede potpisati  sa  menadžmentom firme u roku koji oni odrede. 

"Zbog dosadašnjeg lošeg iskustva u realizaciji ranije donesenih zaključaka, smanjenje plaće i toplog obroka mora biti u sklopu seta predloženih mjera i samo tako imaju smisla i mogu postići svrhu, te je ova saglasnost i data u tom kontekstu", navode iz Sindikalnog odbora. 

Očekuju i mole Skupštinu KS-a da redovno kontroliše provedbu donesenih zaključaka, te da u slučaju neispunjenja nekih od zaključaka odmah reagira. 

Zastupnicima Skupštine KS-a su uputili molbu da ovaj set zaključaka izglasaju i time stvore uvjete za opstanak ove firme.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije