Radikalne obustave gasa u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Radikalne obustave gasa u Kantonu Sarajevo

Količine gasa kojima trenutno raspolaže Sarajevogas nedovoljne su za normalo funkcioniranje sistema i isporuku krajnjim korisnicima. 

Potvrdio je to direktor sektora za razvoj KJKP Sarajevogas Mehmedalija Sijarić za agenciju Fena te naglasio da je došlo do "radikalne" obustave količina gasa koje su potrebne za normalno snabdijevanje grada. 

"Mi poduzimamo mjere na terenu, radimo na tome da zaštitimo sistem i da analiziramo stanje na koji način i kako da se prevaziđe trenutna situacija. Razmatramo da li ćemo to raditi isključivanjem područja ili pojedinih potrošača", rekao je Sijarić. 

Posebno je akcentirao da su svi potrošači kojima prijeti isključivanje gasa uredne platiše. 

"Sve pregovore vodi resorno ministarstvo Kantona Sarajevo, a u ovom trenutku mi nemamo informacije da li će se dalje razgovarati o rješavanju ovog problema", navodi Sijarić. 

Nije tačno precizirao koji dijelovi grada bi, eventualno, mogli ostati bez gasa ukoliko BH-Gas nastavi s reduciranjem isporuke Sarajevogasu.

"Ukoliko pustimo sitem da sam radi, problemi će biti tamo gdje je i uobičajeno, a to su Marijin Dvor, Baščaršija, Dobrinja, Istočno Sarajevo. Ako budemo poduzimali neke druge mjere, onda ćemo obustavu centralizirati na određena područja jer je tako lakše održavati sistem", kazao je Sijarić.

Dodao je da u Sarajevogasu jednako tretiraju i građane i kompanije. 

Iz BH-Gasa ranije su naglasili da nas ova situacija još jednom navodi na zaključak da svi akteri gasne privrede u Kantonu Sarajevu (Sarajevogas, Toplane i Vlada Kantona Sarajevo), moraju što hitnije naći rješenje za problem izmirenja dugovanja po osnovu isporuke gasa koji su nastali u prethodnom periodu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije