PS BiH: Usvojen zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju

Radiosarajevo.ba
PS BiH: Usvojen zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na jučer je usvojio Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Lazar Prodanović, Nermina Zaimović-Uzunović, Azra Hadžiahmetović, Vesna Krstović-Spremo i Šefik Džaferović, javlja Fena.

Prijedlogu zakona prethodio je višegodišnji rad Radne grupe koju su sačinjavali parlamentarci iz Demokratske inicijative za Evropu, neformalne grupe parlamentaraca iz sedam različitih političkih stranaka, predstavnici nevladinog sektora - COD Luna i Inicijativa uzbunjivača, uz podršku Antikorupcijske mreže u BiH ACCOUNT 

"Saradnja sa parlamentarcima iz 7 političkih stranaka i zajednički napor nevladinog sektora su urodili plodom i nakon današnjeg glasanja o Zakonu o zaštiti uzbunjivača u BiH napravljen je veliki korak naprijed. Čestitam parlamentarcima na vizionarstvu jer je danas bh. parlament usvojio prvi evropski Zakon o zaštiti uzbunjivača koji predviđa da nadležna institucija u predsudskom postupku dodjeljuje status zaštićenog prijavljivanja. BiH je današnjim glasanjem postala apsolutni lider u cijeloj Evropi kad je riječ o proaktivnom pristupu države u zaštiti prijavitelja. Iskreno sam srećan zbog ovakvog uspjeha Bosne i Hercegovine, a naročito zbog činjenice da ima makar jedna pozitivna tema u kojoj će bh. iskustva moći pomoći Evropi u razvoju zakonodavstva za zaštitu uzbunjivača" kaže Bojan Bajić, koordinator Inicijative za zaštitu uzbunjivača u BiH. 

Zakonom o zaštiti lica koje prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine uređuje se status lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine i pravnim licima koja osnivaju institucije Bosne i Hercegovine, postupak prijavljivanja, obaveze institucija u vezi s prijavljivanjem korupcije, postupak zaštite osoba koja prijavljuju korupciju te propisuje sankcije za povrede odredbi ovog zakona. 

Konačnim usvajanjem ovog zakona Bosna i Hercegovina se svrstala među nekoliko vodećih evropskih zemalja koje prednjače u zaštiti uzbunjivača. Višegodišnji rad na afirmaciji zaštite prijavitelja korupcije je pozitivan primjer da se kroz široku i transparentnu javnu debatu, te partnerstvom vladinog i nevladinog sektora mogu praviti značajni koraci naprijed. Zaštita uzbunjivača, da bi bila sveobuhvatna i dala očekivane rezultate, mora osigurati zakonsku zaštitu od odmazde i neželjenih posljedica. 

Korupcija u BiH: Tri slučaja imala pozitivan epilog na sudu

Predlagačima Zakona nedavno su na godišnjoj Skupštini Mreže ACCOUNT uručene Zahvalnice za saradnju sa nevladinim sektorom u borbi protiv korupcije, saopćeno je iz te organizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije