Prvo mjesto u BiH koje je otvorilo Klub prijatelja u kojem rade mladi sa invaliditetom

1
Radiosarajevo.ba
Prvo mjesto u BiH koje je otvorilo Klub prijatelja u kojem rade mladi sa invaliditetom
Foto: Facebok / Klub prijatelja u Kaknju

Grad Kakanj je zahvaljujući Fondaciji Muharem Berbić postao prvo mjesto u Bosni i Hercegovini koje je otvorilo Klub prijatelja koje zapošljava mlade za invaliditetom. U okviru Kluba prijatelja djeluje i kafić čiji uposlenici su osobe s invaliditetom i njihovi asistenti.

Važnost inkluzije i otvaranja radnih mjesta za osobe s invaliditetom je prvo u BIH prepoznao grad Kakanj i gradonačelnik Mirnes Bajtarveć su Fondaciji “Muharem Berbić” ustupili prostor u nadi da će biti primjer i drugim opštinama i gradovima u Bosni i Hercegovini.

'Kakanj je zakon! Svi na kafu u Kakanj! Raja, ne pamtim kada sam negdje popila bolju i ljepšu kafu a da je osoblje bilo sretnije jer ste njihov gost jer vam priprema i uslužuje kafu. Jedno takvo divno mjesto otvoreno je u Kaknju, a uposlenici su osobe sa invaliditetom. Ne postoje adekvatne riječi za opis sreće na licima tih divnih zaposlenih momaka i djevojaka', napisala je jedna od posjetiteljki Kluba.

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Haris Pašović predstavio teatarski projekt koji uključuje osobe s invaliditetom: Svijet mogućnosti

Haris Pašović predstavio teatarski projekt koji uključuje osobe s invaliditetom: Svijet mogućnosti

Osobe sa invaliditetom su na društvenoj margini, prepuštene sebi same i porodicama koje se snalaze kako umiju i znaju. Mladi sa invaliditetom skoro da uopšte ne dobivaju priliku za rad. Osim kafića u skopu Kluba prijatelja na adresi Rudarska br.1 je i multifunkcionalna sala koja će biti korištena za radionice iz oblasti drvoprerade i šivenja kao i edukacije za radno osposobljavanje osoba sa invaliditetom.

Muharem Berbić je bio medicinski tehničar koji je u toku agresije dao svoj život spašavajući svoje sugrađane i borce na linijama odbrane BIH. Dobitnik je Zlatnog ljiljana.

Fondaciju je osnovala njegova porodica Zijada, Zijad i Selma Berbić koji su u toku agresije napustili BIH. Vođeni primjerom voljenog supruga, oca i svekra oni su nastavili njegovati uspomenu na rahmetli Muharema čineći dobro i pomažući drugima kroz rad fondacije. Posebno su fokusirani na mlade, na osjetljive kategorije bh društva kao što su djeca bez roditelja, talentovani mladi iz porodica slabijeg imovinskog stanja i mladih sa invaliditetom koje stipendiraju i pomažu u toku obrazovanja da bi im olakšali život i obrazovanje.

Osim kafića u skopu Kluba prijatelja na adresi Rudarska br.1 je i multifunkcionalna sala koja će biti korištena za radionice iz oblasti drvoprerade i šivenja kao i edukacije za radno osposobljavanje osoba s invaliditetom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije