Prvi servisni centar u BiH za djecu s poteškoćama u razvoju

Radiosarajevo.ba
Prvi servisni centar u BiH za djecu s poteškoćama u razvoju

U Općini Novi Grad Sarajevo danas je potpisan memorandum o razumijevanju između Općine Novi Grad Sarajevo, USAID-a i Udruženja porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu", a koji se odnosi na pružanje podrške uspostavi prvog servisnog centra u BiH za roditelje i članove porodica koji imaju djecu sa poteškoćama u razvoju.

Memorandum su potpisali načelnik Općine mr. Semir Efendić, direktor misije USAID-a David Bardth i predsjednica Udruženja Ines Kavalec.

Općina Novi Grad Sarajevo i USAID pomoći će uspostavljanje prvog servisnog centra, koji će biti smješten u novogradskom naselju Alipašino Polje. Općina će ustupiti i adaptirati prostor od oko 120 kvadratnih metara za smještaj ovog centra, u ulici Trg međunarodnog prijateljstva broj 8. Riječ je o pilot-projektu koji će implementirati Udruženje "Dajte nam šansu".

Stavljanjem u funkciju ovog centra, roditeljima i članovima porodica sa poteškoćama u razvoju bit će omogućeno pruženje psihološke, pravne i drugih vrsta pomoći, kao i mogućnost kraćeg boravka djece i omladine sa poteškoćama u razvoju.

"Prepoznali smo potrebu formiranja dnevnog centra u Sarajevu, koji će prije svega biti servis roditeljima koji će imati mogućnost ostaviti svoju djecu određeni period i završiti dnevne obaveze. Sretan sam što smo uspjeli pronaći adekvatan prostor kojeg ćemo rekonstruisati i prilagoditi potrebama centra. Nažalost, u BiH i Sarajevu ne postoji servisni centar za ovu populaciju. Nadam se da ovo neće biti jedini i da će ovakvih centara biti i u drugim općinama", kazao je načelnik Efendić.

Barth je izjavio da djeca sa poteškoćama nisu vidljiva u društvu i njihov glas se ne čuje.

"Glasove djece sa poteškoćama zovemo "tihi glasovi". Hvala načelniku Općine Novi Grad koji će ovim činom omogućiti da se "tihi glasovi" čuju. Smatramo da postoji oko 30.000 djece sa poteškoćama u razvoju. Samo u KS ima 1.000 takve djece koja ne idu u školu jer ne postoji smještaj za njih, a drugi razlog su i predrasude i roditelji ih jednostavno ne uključuju u sistem", istakao je Barth.

Cenar će moći primiti oko 600 djece mjesečno i bit će dostupan svim građanima Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije