Protesti u više bh. gradova: Studenti danas izlaze na ulice

Radiosarajevo.ba
Protesti u više bh. gradova: Studenti danas izlaze na ulice

Studentski protesti inicirani problemima u obrazovanju, prvenstveno stopiranjem učešća u programu Evropske unije pod nazivom Erasmus +, održaće se u subotu u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru, Bihaću, kako se očekuje, i u Goraždu. Organizatori ističu kako postoji mogućnost da će bh. studenti protestirati i u Berlinu.

Za danas su u 11 sati najavljene mirne demonstracije studenata u Sarajevu, Banjoj Luci, Bihaću, Tuzli i Mostaru.

Organizator protesta je neformalna grupa (R)EVOLUCIJA+ koja kaže da je nesudjelovanje BiH u programu Erasmus + "kap koja je prelila čašu".

''Ljuti smo. Tužni. Ogorčeni. Potlačeni. Ne znam da li i postoje riječi koje mogu opisati naše osjećanje. Živimo u tamnom vilajetu'', navode u saopćenju organizatori demonstracija.

Pozivaju sve građane da bez obzira na dob da dostojanstveno izađu na ulice.

''Pokažimo da nismo praznoglavi i uspavani mediokriteti u masi koji klimaju glavom i pristaju na sve. U svima vama leži mrva nade da ćemo jednoga dana imati prilike kao i sva druga omladina na ovom svijetu'', navode organizatori. 

Poručuju kako protesti neće imati političkih ili nacionalnih konotacija, već da studenti samo žele tražiti svoja prava za bolje obrazovanje.

Karikatura sedmice: BiH isključena iz Programa Erasmus +

Podsjećamo, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) saopćilo je prije nekoliko dana da nije protiv programa koji su u interesu usavršavanja učenika i studenata iz tog bh. entiteta, ali jeste, kako navode, protiv narušavanja nadležnosti entiteta u oblasti obrazovanja.

"Prijedlogom za pristupanje BiH programu 'Erasmus +' nije jasno definisano koji administrativni nivo u BiH i u kojoj mjeri bi participirao u sufinansiranju ovog programa s obzirom da vrijednost 'ulazne karte' za 'Erasmus +' u uslovima pune participacije na godišnjoj osnovi iznosi pet miliona eura" stoji u saopćenju iz ovog resora entitetske vlade. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije