Protesti obespravljenih radnika u Tuzli: 'Pazite se nas živih!'

Radiosarajevo.ba
Protesti obespravljenih radnika u Tuzli: 'Pazite se nas živih!'

Plenum građanki i građana Tuzlanskog kantona i Sindikat Solidarnosti, koji su osnovali obespravljeni radnici uništenih firmi, organizovali su prvomajsku protestnu šetnju gradom, javlja Fena.

Prvomajsku protestnu šetnju podržali su premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić i načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović.

Obespravljeni radnici uništenih firmi, kao i mnogobrojni građani su, od zapaljene zgrade kantonalne Vlade na februarskim protestima, krenuli u protestnu šetnju prema pravosudnim institucijama, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo i digli glas za svoja prava i svoje dostojanstvo.

"Jako je bitno da se ovoliko građanstvo odazvalo, da se obrati pažnja na ljudska prava i da sindikati, kao što je ovaj Sindikat Solidarnosti, i svi ostali rade za radnička prava, a ne za svoje fotelje. Svi smo tu došli kako bismo obespravljenim radnicima dali svoju podršku, da se čuje naš glas, da kažemo da je dosta ponižavanja radnika", izjavio je uime Plenuma građana TK-a Vedad Pašić.

Demonstranti su, nakon zadržavanja ispred Tužilaštva i Suda Tuzlanskog kantona, nastavili prvomajsku protestnu šetnju prema zgradi Sindikata TK-a, a potom je završili na Trgu Slobode u centru grada, odakle su poslali poruku vlastima na svim nivoima u BiH.

"Ovo je Međunarodni dan radnika, mi ovdje podsjećamo da jedva preživljavamo i nećemo govoriti kako je nekad bilo, jer se svaka prošlost uljepšava. Solidarni smo sa svima koji dijele našu svakodnevnicu, svim nezaposlenima, a tortura i glad moraju prestati. Naša je poruka: "Pazite se naš živih", poručili su obespravljeni radnici Sindikata Solidarnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije