Protest radnika i danas u Tuzli

Radiosarajevo.ba
Protest radnika i danas u Tuzli

Radnici nekoliko propalih firmi s područja Tuzlanskog kantona okupili su se danas, kao i svake srijede, pred zgradom Suda i Tužilaštva TK-a da bi prosvjedima izrazili nezadovoljstvo zbog loše situacije u kojoj se nalaze mnogobrojne firme na području ovog kantona te tražili svoja osnovna radnička prava, javlja Fena.

Jedan od osnovnih zahtjeva okupljenih radnika "Dite", "Guminga", "Polihema","Poliolchema", "Integra inženjering", Hotela "Tuzla", "Borac", Tuzla "Kvarc", "Rudar Invest" iz Banovića, koji  su se danas pridružili radnicima, jeste procesuiranje učesnika kriminalne privatizacije te da dobiju svoja potraživanja.

"Dolazimo po ko zna koji put ispred suda i tužilaštva i sve se zataškava, sve se isto ponavlja. Vidite da Tužilaštvo Tuzlanskog kantona ne radi. Gdje je "Dita" u svemu, gdje smo mi sad, nigdje" , izjavio je predsjednik Štrajkačkog odbora "Dite" Hrustan Muminović.

Kazao je da se radnicima "Dite" duguje 27 plaća i 53 mjeseca neuvezanog radnog staža, te da će se morati nešto poduzeti da bi se riješila ova agonija radnika.

Radnici navedenih firmi s područja Tuzlanskog kantona su istaknuli da će  prosvjede nastaviti, jer im ništa drugo nije ni preostalo.

Poručili su vlastima da neće odustati od borbe za svoja prava, sve dok ne riješe njihovu dugogodišnju agoniju.

Radnici su nakon Suda i Tužilaštva Tuzlanskog kantona otišli pred Skupštinu Tuzlanskog kantona, da bi i njih, još jednom podsjetili na njihovu tešku situaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije