Prosvjetni radnici najavljuju štrajk upozorenja

Radiosarajevo.ba
Prosvjetni radnici najavljuju štrajk upozorenja

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo nezadovoljan je položajem radnika u tim oblastima, te je za 27. maj, od 12 do 12:30 sati, najavio štrajk upozorenja u srednjim školama, dijelu visokoškolskih ustanova i ustanovama kulture na području Kantona Sarajevo.

Predsjednik Sindikata Faruk Bešlić kazao je danas na pres-konferenciji da su razlozi za štrajk kršenje odredbi Zakona o radu, Zakona o budžetu KS-a, Zakona o izvršnom postupku FBiH, Općeg kolektivnog ugovora i nedostatak socijalnog dijaloga.

"Zbog svega toga ćemo provesti sindikalnu mjeru štrajka upozorenja koji će biti 27. maja, od 12 do 12:30 sati, u srednjim školama, dijelu visokoškolskih ustanova koji nama pripada i ustanovama kulture. Ovaj štrajk bit će i vid solidarnosti s djelatnicima drugih sindikalnih organizacija u ostvarivanju njihovih prava", kazao je Bešlić.

Najavio je da će za septembar biti organiziran štrajk "ako ne bude riješeno njihovo goruće pitanje, isplata sudskih presuda."

"Kanton Sarajevo ima dug od oko 20 miliona KM, od 2009. godine dosad, samo prema zaposlenicima u srednjem obrazovanju i kulturi", kazao je Bešlić.

Istaknuo je da su, u namjeri da organima vlasti u KS-u ukažu na probleme s kojima se suočavaju, uputili otvoreno pismo zvaničnicima u Kantonu Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije