Prodavačice sa strahom dočekuju prvi mrak

Radiosarajevo.ba
Prodavačice sa strahom dočekuju prvi mrak

Biti prodavačica danas je težak, ali i opasan posao, pogotovo ako radite u objektu koji je posljednju godinu bio jedan od najčešće pljačkanih u gradu.

Radnicama Konzumovih prodavnica u sarajevskoj Ulici Marka Marulića statistika kojom se hvali sarajevska policija, tvrdeći da je smanjen broj krivičnih djela i da su građani Sarajeva, generalno gledajući, sigurni, ne predstavlja ništa, jer one se tako ne osjećaju, piše Oslobodjenje.ba

Pucaću, daj pare!

S prvim mrakom u radnice ovih, ali i drugih, uglavnom zabačenih prodavnica u gradu, uvlači se strah da li će se upravo tu večer ponovo suočiti sa naoružanim pljačkašem (narkomanom), koji bi ih za nekoliko stotina maraka mogao ubiti.

U prodavnici Konzum u Ulici Marka Marulića u sarajevskom naselju Dolac-Malta, nedaleko od Osnovne škole Malta, uglavnom rade žene. Nakon više napada razbojnika, ova prodavnica je pod budnim okom zaštitara. I pored toga, radnice su nepovjerljive kad pričaju o razbojništvima.

"Nemam ti ja šta pričati. Trebao bi ostati s nama do osam sati navečer da vidiš kako to stresno izgleda čekati da ti uleti narkoman s pištoljem, uperi ga u glavu i vikne: "Pucaću, daj pare." A pri tome nikad ne znaš kakva je budala pred tobom i hoće li iz straha zapucati, priča jedna od radnica ove prodavnice.

Prema zvaničnim podacima sarajevske policije, u ovoj godini dvije Konzumove prodavnice u Ulici Marka Marulića devet puta su bile meta kriminalaca. Osam puta izvršena su razbojništva, a u jednom slučaju 17-godišnji V. Dž, rođen u Zenici, nastanjen u Sarajevu, iza ponoći je provalio u prodavnicu i odnio praznu registar-kasu. Napadači naoružani pištoljima u ove prodavnice po dva puta su upali u januaru i junu, a po jednom u martu, aprilu, maju i julu. U 2012. godini Konzumove prodavnice u Ulici Marka Marulića opljačkane su 12 puta, što znači da su se na meti razbojnika nalazile u prosjeku jednom mjesečno, a svaki put napadač(i) je odlazio "bogatiji" bar za nekoliko stotina KM.

Sagovornica iz Konzumove prodavnice dodaje da su nekad, pred prvi mrak, zaključavali trgovinu. Međutim, shvatili su da se sami moraju zaštititi, te su angažovali zaštitare koji ih obilaze i oni su garancija da ih razbojnici neće uznemiravati. Dodaje i to da razbojnici često "obilaze" i njihovu prodavnicu na Breki, te ističe da gotovo nikad nema pomoći kada im je najpotrebnija - jer razbojnici biraju momenat kada u prodavnicama nema kupaca, ali i zbog cjelokupnog stanja u društvu.

"Ko će ti priskočiti u pomoć? U kojem vijeku i u kojoj državi ti živiš? Ubiju čovjeka u tramvaju i niko da prstom mrdne. Gledaju kako te neko džepari i niko da pisne. Ako to primijetiš i lopov ti opali šamar, svi se ponašaju kao da ih se to ne tiče. Kako onda da očekujemo pomoć u zabačenoj prodavnici, kada je žrtve ne dobiju ni u javnom gradskom prevozu", dodaje sagovornica Oslobodjenja.

Ranjen kupac

Jedan od rijetkih koji je imao hrabrosti i srca da pritekne u pomoć prodavačicama je Avdo Vatreš. On je ranjen kada se u oktobru suprotstavio naoružanom razbojniku u prodavnici Konzum, u Ulici Dejzina Bikića, u naselju Šip.

Policija je tragala za mršavim muškarcem, visokim 165-175 cm, starog između 25 i 30 godina, koji je u momentu pljačke na sebi imao donji dio trenerke crne boje te crne tenisice, a preko lica bijeli povez. Taj muškarac je, uz prijetnju pištoljem, pokušao da opljačka radnicu, ali je reagovao kupac Vatreš i u sukobu ga je razbojnik ranio u nogu. Istragom je utvrđeno da se radi o Aleksandru Lazarevskom, koji je potom uhapšen 29. oktobra.

Radnici Konzumove prodavnice u Ulici Marka Marulića, ali i drugih prodavnica, nakratko su odahnuli nakon što su početkom oktobra uhapšeni Vedad Abaspahić (27) i 23-godišnji Dejan Simić, osumnjičeni za pljačke 45 prodavnica i trgovačkih centara. Abaspahiću je prije desetak dana pritvor produžen do 29. decembra, dok je Simić, nakon mjesec, pušten da se brani sa slobode.

Njih dvojica se sumnjiče za pljačke prodavnica Merkatora, DP Merkatora, TD Marketa, te Konzuma u sarajevskim općinama Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, počinjene tokom prošle i ove godine. Prilikom upada u trgovine, Abaspahić i Simić su uposlenicima prijetili vatrenim oružjem, odnosno pištoljem, te otimali novac, a potom bježali sa plijenom. Tokom tih pljački oteli su više od 70.000 KM.

Uhvaćeni sa otetim novcem

Haris Zulčić (23) i Jahija Hoši (22) pritvoreni su na 30 dana nakon što ih je policija uhapsila jer su u Štrosmajerovoj ulici u strogom centru Sarajeva od radnika benzinske pumpe Hifa d.o.o. Tešanj oteli ruksak u kojem je bilo više od 23.000 KM dnevnog pazara.

Podsjetimo, razbojništvo se desilo početkom prošle sedmice, a Zulčić i Hoši su, navodno, prije napada izvjesno vrijeme pratili radnika pumpe. Napali su ga nedaleko od banke u koju je trebao da položi dnevni pazar od prethodnog vikenda. Jedan od njih ga je napao s leđa i udario, dok je drugi strgnuo ruksak i pobjegao. Policajci su ih sustigli u Ulici Kevrin potok i kod njih pronašli ruksak sa novcem.

Manje, a više

Statistike u posljednje dvije godine pokazuju da je sarajevska policija od januara do septembra bilježila smanjenje ukupnog broja krivičnih djela. Međutim, i u 2012, kao i u ovoj godini, povećan je broj razbojništava. Tako je ove godine od januara do septembra registrovano 401 razbojništvo (što je za 59 slučajeva više u odnosu na isti period 2012), a najčešće su činjena u prodavnicama - 194 puta (59 više), na ulici - 111 (osam više), sportskim kladionicama - 44 (šest manje)...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije