Prijedlog za narodni hljeb: Cijena može biti 36 feninga

Radiosarajevo.ba
Prijedlog za narodni hljeb: Cijena može biti 36 feninga

Prema najnovijim podacima Federalnog ministarstva trgovine, nastavljen je trend snižavanja cijena brašna na tržištu. Tako je u novembru 2013., u odnosu na oktobar, došlo do znatnog pada cijene od 17,4 posto, pa je ovaj proizvod u FBiH prosječno koštao jednu marku. 

To, međutim, kao ni ranijih mjeseci, nije pratilo adekvatno pojeftinjenje pekarskih proizvoda, pa je hljeb pojeftinio za samo 1,6 posto i kilogram je koštao 2,4 KM, piše Avaz.ba

Za i protiv 

Zbog toga u Savezu udruženja potrošača BiH smatraju da ima prostora za pad cijena pekarskih proizvoda.  

"Urod pšenice, ječma, zobi... bio je izdašan, tako da je logično da pada cijena brašna. Ali, s obzirom na to da trgovački i proizvođački lobi cijene pekarskih proizvoda drži na istom nivou, dalo bi se zaključiti da žele namaći dodatnu dobit" kaže Gordana Bulić za Avaz.ba

S druge strane, pekari tvrde da bi ih bilo kakvo sniženje cijena pekarskih proizvoda odvelo u gubitke, jer cijena pšenice nije ključna u formiranju cijene gotovih proizvoda. 

Kako kaže Miroslav Sušac, predsjednik Udruženja pekara Mostara, proizvođači imaju mnoge druge troškove osim pšenice, koja ima maksimalno 30 posto udjela u formiranju konačne cijene pekarskog proizvoda. 

Mizerna cijena

"Ne možemo se ponašati kao u naftnoj industriji, da svake sedmice korigujemo cijene. Međutim, tvrdim da kod nas postoji način da se napravi narodni, socijalni kruh koji bi bio prodavan po mizernoj cijeni. Naime, polubijeli kruh koji ne bude prodat, navečer bi se mogao pakirati u plastične vrećice i sutradan biti u prodaji za svega 30 posto od normalne cijene" kaže Sušac. 

U tom slučaju, ako se u obzir uzme prosječna cijena u FBiH, hljeb od pola kilograma koštao bi 36 feninga. Sušac tvrdi da hljeb pakiran na takav način ne bi izgubio na kvalitetu. Kaže da malo ko može uvidjeti razliku između hljeba koji je pečen prije deset i prije 24 sata. 

U stočnoj hrani 

Sušac pojašnjava da se proizvođači susreću s velikim količinama povrata hljeba koji nije prodat. Uprkos njegovom kvalitetu, kažu da su takav hljeb primorani prodavati za 30 feninga, nakon čega završava u stočnoj hrani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije