Prije 31 godinu otvorena Zetra: Dan kada smo bili spremni za Olimpijadu

Radiosarajevo.ba
Prije 31 godinu otvorena Zetra: Dan kada smo bili spremni za Olimpijadu

Na današnji dan prije 31 godinu, Svjetskim juniorskim prvenstvom u umjetničkom klizanju otvoren je olimpijski kompleks Zetra. Izgradnja objekata počela je u junu 1981. godine (kamen temeljac položen 26.6.1981.), a svečano otvaranje je bilo 14.12.1982. godine.

Tekst i foto: Oslobođenje

Zetra, buduća olimpijska dvorana, sinoć je širom otvorila vrata svog veleljepnog zdanja. U svečarskoj atmosferu, nakon velikog graditeljskog podviga, obavljena je ceremonija puštanja na upotrebu prostora za sadašnja i buduća sportska takmičenja i ljudska zbližavanja, pisalo je na sportskim stranama Oslobođenja 15. decembra 1982. godine.


Pozdravljajući sportiste i goste, tadašnji predsjednik Organizacionog komiteta 14. zimskih olimpijskih igara Branko Mikulić je, pored ostalog, istakao: "Biće nam veoma drago ako vam Sarajevo ostane u sjećanju kao grad u kojem zrači istinski duh olimpizma u njegovom najširem značenju, kao znamen mira i prijateljstva među svim ljudima i narodima svijeta, drugarstva i plemenitog sportskog nadmetanja."

Tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaranch je, između ostalog, rekao: "Otvaranjem ove veličanstvene dvorane, Zetra, svi objekti potrebni za uspješno odvijanje Zimskih olimpijskih igara, koje će se održati za 14 mjeseci, sada su završeni i spremni za probna takmičenja."

Olimpijski kompleks Zetra je smješten na zemljištu oblika trokuta omeđenog sa Sjevera stadionom Koševo, Istoka pomoćnim nogometnim igralištima i grobljem Sv. Josipa, a Zapada Ulicom Ali-Pašina. Prostire se na prostoru od preko sedam hektara. Vlasnik kompleksa je kompanija ZOI'84 –OCS Sarajevo (Upisano u zemljišnoknjižnom uredu Suda u Sarajevu), koja je pravni sljedbenik Organizacijskog komiteta XIV Zimskih olimpijskih igara.


Kompleks je projektovan još 1978. godine kao višenamjenski kompleks. Projektovanje je povjereno Institutu za arhitekturu i urbanizam iz Sarajeva, a projektanti su sarajevski arhitekti prof. dr. Dušan Đapa i Lidumil Alikalfić. Dobivanjem XIV Zimskih olimpijskih igara je uvjetovalo izvjesne izmjene u projektu, kao i odustajanje od građenja određenih objekata.

U okviru kompleksa su slijedeći objekti:
1. Olimpijska dvorana
2. Stadion za brzo klizanje
3. Energana
4. Aneks Olimpijske dvorane
5. Gradska toplana
6. Parkinzi i servisna prometnica
7. Parkovi i zelene površine

U Olimpijskom kompleksu Zetra je održano preko 50 posto programa satnice XIV Zimskih
olimpijskih igara
. U njenim prostorima je održano natjecanje u:
1. Umjetničkom klizanju
2. Brzom klizanju
3. Hokeju na ledu
4. Ceremonija zatvaranje Igara


Organizacija prostora u vrijeme održavanja ZOI'84 je bila takva da je osiguravala autonomiju, odnosno neometan rad raznih sudionika u organizaciji Igara. Sportistima su bili na raspolaganju prostori u prizemlju i to:

Zajednički prostori za sva tri sporta:
1. Ambulanta
2. Prostorija za doping kontrolu
3. Hol sportista
4. informativni pultovi

Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, ova dvorana je 1992. godine bila pogođena projektilima te uništena, ali je 1999. obnovljena. U znak zahvalnosti predsjedniku MOK-a za pruženu pomoć u obnovi Olimpijske dvorane, podrške građanima Sarajeva tokom ratnih strahota i pomoći u organiziranju Igara, Olimpijska dvorana danas nosi ime "Juan Antonio Samaranch".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije