Prepoznatljive sarajevske ulice: Turisti posjećuju zanatlije, ali rijetko kupuju

Fena
Prepoznatljive sarajevske ulice: Turisti posjećuju zanatlije, ali rijetko kupuju
Predsjednik Udruženja starih zanata Kantona Sarajevo Mehmed Kalajdžisalihović kazao je da prodaja zanatskih proizvoda i nije u zavidnoj poziciji, iako je sarajevski turizam ove godine oborio sve rekorde.

Većina turista u zanatskim radnjama na Baščaršiji se, kaže, uglavim fotografiše, a vrlo mali broj njih i kupi nešto. Dodao je da se najviše traže ručni radovi, stolnjaci, tkanine i narodni vez, te proizvodi iz prepoznatljivog Kazandžiluka, dok zanatlije, kao što su četkari i užari, jedva i da prodaju nešto.

Međutim, ističe da su najposjećenije čevabdžinice i aščinice, jer stranci vole probati ukusnu hranu.

Od svih stranih gostiju, posebno je pohvalio mađarske turiste, koji su vrlo zahvalni kupci i koji su ove godine u velikom broju posjetili Sarajevo.

Također je izrazio zabrinutost što ovoj nematerijalnoj baštini prijeti izumiranje te istakao da je u Sarajevu ostao još samo jedan četkar i jedan užar. Nakon što oni odu u penziju, kazao je, nestat će i ovih zanata.

Međutim, na veliku radost, istakao je da je u posljednje vrijeme porastao broj krojača i obućara, ali da svi oni, uglavnom zbog kineske jeftine robe, ne mogu doći do izražaja.

"Mnogi nazivi ulica su sačuvani i do danas, kao što su Ćurčiluk, Kazazi, Mudželiti, Kazandžiluk. Međutim, danas je sve to drugačije, čak nam i imena ulica uzimaju", kazao je.

Podsjetio je da su sve zanatlije koje se bave istim ili srodnim zanatom bile u istom esnafu, a da je svaki esnaf imao svoj odbor i bio potpuno nezavisan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije