Preminuo arhitekta i profesor Mehmed Hrasnica

Radiosarajevo.ba
Preminuo arhitekta i profesor Mehmed Hrasnica

Prije dva dana je u 79. godini preminuo prof. dr. Mehmed Hrasnica, emeritus na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, čovjek koji je arhitekturu starog Sarajeva doživljavao na drugačiji način, javlja Novo vrijeme.

Omiljen među kolegama, a naročito studentima, Mehmed Hrasnica je radio kao profesor Slobodnog crtanja na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

Iza sebe je ostavio bogat naučni opus od čega treba izdvojiti knjigu Život i djelo Josipa Pospišila. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća radio je na rekonstrukciji Prirodno – matematičkog fakulteta u Sarajevu.

Svoje akvarele i crteže sa omiljenom temom – starom arhitekturom bosanske čaršije – nerijetko je izlagao.

Ugledni teoretičar umjetnosti Ibrahim Krzović jedne prilike prokomentirao je rad Mehmeda Hrasnice:

"Hrasnica je kulturni radnik koji se pojavljuju jednom u stoljeću. Za razliku od mnogih drugih koji imaju samo mentalni odnos spram ljepote stare arhitekture, Hrasnica je to doživljavao na način da se bojom, oblicima i svijetlom otkriju likovno – plastične vrijednosti stare arhitekture, a naročito starog Sarajeva".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije