Praznično ruho: Novogodišnji dekor na ulicama Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Praznično ruho: Novogodišnji dekor na ulicama Sarajeva

Radovi na dekoriranju Kantona Sarajevo, odnosno većih i frekventnijih ulica i trgova povodom nastupajućih praznika, a koju provodi preduzeće 'Park' trajali su od početka decembra i od 15. decembra u noćnim satima većina dekorativnih elementa "radi", odnosno "svijetli" i na taj način upotpunjava prazničnu sliku u glavnom gradu BiH. 

''Svi dekorativni svjetlosni elementi već su montirani na sajle, stubove rasvjete, krošnje stabala, a krajem prošle sedmice vršeno je i njihovo priključivanje na elektromrežu, odnosno u skladu s našim programom dekoracije'', kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza. 

Kao i proteklih godina svjetlosne zavjese na krošnjama stabala i prigodni svjetlosni elementi u obliku pahuljice, fenjera, zvijezde i slično koje su radnici "Parka" montirali na stubove javne rasvjete i priključivali na elektromrežu ukrašavaju veće sarajevske ulice i trgove. 

Ukrašen je trg na Baščaršiji, ulice Ferhadija i Maršala Tita, zatim ulice Zmaja od Bosne i Džemala Bijedića, Lukavička cesta, trg na Dobrinji, Rustempašina ulica na Ilidži, centralni dio Hrasnice, Jošanička ulica u Vogošći, centralni dio Trnova.

Nekoliko desetina krošnji stabala, u prometnijim ulicama u KS-u, ukrašeno je i okićeno svjetlosnim dekorativnim zavjesama. 

Završeni su i radovi na ukrašavanju ulica, odnosno većih raskrsnica svetlosnim elementima u obliku pahuljice, fenjera ili zvijezde i to na području općine Centar, računajući i Veliki i Mali park, zatim ulica Hamze Hume i dio oko mosta na Skenderiji, zatim na potezu od Novog Sarajeva, odnosno veće raskrsnice od Marindvora do Ilidže, računajući i područje općine Novi Grad, prostor tramvajske okretaljke na Čengić-Vili, kao i Rustempašinu ulicu na Ilidži, te centralni dio Hrasnice.

''Preduzeće "Park" u ponudi ima i stabla božićnih, odnosno novogodišnjih jelki, tako da građani koji to žele stablo jelke mogu nabaviti u našem vrtnom centru "Flora" u Nedžarićima. Bitno je reći da su sva stabla kontejnirana, odnosno imaju korjenov sistem i da ih kupci nakon blagdana mogu zasaditi u svoju baštu ili vrt. Ujedno preduzeće "Park" vrši i isporuku jelki za katoličke vjerske objekte'', kazala je Hamza. 

Kako navodi, očekuju i potvrdu nadležnih da stablo jelke kao i svake godine postave i okite i ispred zgrade Predsjedništva BiH.

U prvim danima naredne godine preduzeće "Park", u sklopu praznične dekoracije vršit će i isporuku badnjaka pravoslavnim vjerskim objektima.

''Ovogodišnji ukrasi na ulicama, trgovima i stablima, nažalost, zbog nedostatka novčanih sredstava, neće se razlikovati u odnosu na protekle godine, pošto nam nije obezbijeđen novac za nabavku novih dekorativnih elemenata, a gradske ulice i trgove ukrašavat će sve do 15. januara 2014. godine. Naša obaveza je da ih nakon toga u roku od 15 do 20 dana isključimo i demontiramo'', dodaje Hamza. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije