Pravo na naknade: Porodilje u 12 izašle na proteste!

Radiosarajevo.ba
Pravo na naknade: Porodilje u 12 izašle na proteste!

Porodilje Kantona Sarajevo će u 12 sati početi protest ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zbog toga što su im smanjene naknade za 100 KM.

Mame i trudnice pozvale su i sve druge građane da ih podrže u njihovim nastojanjima da zaštite pravo na porodiljsku naknadu.

"Godinu dana nakon održavanja JMBG protesta, vlast ponovo udara na naše mališane. Ovog puta Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice", navela je u saopštenju za javnost neformalna grupa majki koja se spontano okupila oko zajedničkog problema.

Porodilje izlaze na proteste, iz Vlade poručuju - postupalo se po zakonu

Odlukom nadležnog ministarstva da se porodiljama u Kantonu Sarajevo smanji naknada za 100 KM, kako dodaju, jasno se stavlja do znanja da najmlađa populacija nije u agendi ove vlade.

"Također, poručuje se da djeca ipak nisu budućnost, kako članovi političkog establišmenta imaju običaj da kažu, posebno sada u vrijeme predizborne kampanje. U konačnici, nakon odluke, porodilje u KS-u će dobivati oko 360 KM, što nije ni blizu osnovnih potreba jedne bebe", stoji u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije